A Századvég-Tárki felmérése szerint a Fidesz vezet az MSZP előtt a biztosan szavazó pártválasztók között. A szintén csütörtökön publikált Szonda Ipsos szerint viszont az MSZP erősödött az elmúlt egy hónapban, és ugyanakkora támogatottsága van, mint a Fidesznek.

A Fidesz győzelmét jósolja közös elemzésében a Századvég és a Tárki. A február első felében végzett vizsgálat szerint a biztos szavazó pártválasztók körében 5 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt, az SZDSZ pedig 4 százalékon áll, vagyis van még esélye a parlamentbe jutásra, nem úgy, mint a 2 százalékos MDF-nek.

Fej-fej mellett áll a két miniszterelnök-jelölt: a rokonszenv-skálán mindketten 54 pontot kaptak, de az előző havi eredményéhez képest Orbán Viktor 4 pontot javított, míg Gyurcsány Ferenc csak 2-t. A miniszterelnöki posztra mindkettőjüket a választók 33 százalék tartja alkalmasnak. A megkérdezettek szerint egy Gyurcsány-kormány tenne többet például az utak fejlesztéséért és a nyugdíjasokért, míg egy Orbán-kabinet a romákért, a mezőgazdaságból élőkért és a munkanélküliség csökkentéséért.

A felmérés szerint a Fidesz-szavazók körében hónapról hónapra nő a biztos szavazók aránya, míg a szocialisták részvételi hajlandósága stagnál. A legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak, az előző havihoz képest 4-gyel több, 75 százaléka volt biztos a részvételben, a szocialisták szavazóinak változatlanul 69 százaléka.

Négy évvel ezelőtt nagyobb volt a szavazási hajlandóság, 69 százalékos, míg most csak 56. A bizonytalanok és a preferenciájukat eltitkolók körében valamivel többen vannak, akik inkább a Fidesz győzelmével lennének elégedettek, illetve a bizonytalanok és preferenciájukat eltitkolók körében határozottan a Fidesz a szimpatikusabb párt - áll a felmérésben. Ahogy egy hónapja, úgy most is a szavazók 54 százaléka tippel a Fidesz győzelmére, a szocialistákéra pedig 45 százalékuk számít.

Némileg eltérő eredményeket mutat a Szonda Ipsos Népszabadságban megjelent felmérése. Eszerint a biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP utolérte a Fideszt és holtverseny alakult ki 43-43 százalékon. Az SZDSZ e cég szerint is esélyes a parlamenti küszöb átlépésére, az MDF viszont nem. A szavazási hajlandóság a Szonda Ipsos szerint 57 százalékos, míg négy éve 64 százalékot mértek. Az eredmények azt mutatják, hogy a szocialisták egyre több bizonytalant mozgósítanak, a szavazóbázis pedig egyre biztosabb a győzelemben.