Az ügyészség megszüntette a nyomozást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori cége, a Nomentana ügyében. Erről az ügyben feljelentést tevő Fidesz-képviselők számoltak be, miután kézhez kapták az ügyészség határozatát. A képviselők szerint fennállt a gyanúja annak, hogy a miniszterelnök korábban több jogsértést is elkövetett.

Megszüntette a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori cége, a Nomentana elleni nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség - derül ki a Fidesz közleményéből. A Nomentana ellen közokirat-hamisítás és más bűncselekmény miatt nyomozott az ügyészség. Az indoklás szerint részben bűncselekmény hiánya, részben elévülés miatt szüntették meg a vizsgálatot - áll a Fidesz közleményében. Az [origo]-nak az ügyészséget egyelőre nem sikerült elérnie.

A Nomentana ellen egy magánszemély és három fideszes képviselő tett feljelentést a Magyar Nemzet cikke alapján. A napilap január közepén számolt be arról, hogy a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Nomentana Bt.1992-ben akart kft.-vé alakulni, a cégbíróság azonban 1993 szeptemberében jogerősen elutasította az erre irányuló kérelmet. A cég át is vette az erre vonatkozó dokumentumot, ennek ellenére 1993-tól 1995-ig kft.-ként működött tovább - állította a lap. A kft. akkori ügyvezetője Gyurcsány Ferenc volt. A cég később tulajdont szerzett az Aldo Kft.-ben, amely részt vett állami ingatlanok, többek a balatonőszödi kormányüdülő egyes részeinek privatizálásában - állította a Magyar Nemzet.

Gyurcsány Ferenc korábban közölte, hogy az ügy miatt két pert is indít: személyiségi jogainak megsértéséért a Magyar Nemzet kiadója ellen polgári pert, míg rágalmazásért, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést. Utóbbinál azért nem konkrét személy ellen perel, mert a cikkeket nem írták alá. Gyurcsány beszélt arról is, hogy a megjelent írásokban felvetett "jogi pontatlanság" következtében senkinek sem előnye, sem hátránya nem volt.

A cikk megjelenése után az Altus Rt. is közleményt adott ki, e szerint nem történt jogsértés az ügyben, az a körülmény, hogy az átalakulás bejegyzését a cégbíróság közel egy év múlva - formai hiányosságra hivatkozva - elutasította, a jogszerűen megkötött korábbi ügyletek érvényességét nem teszi semmisíti meg. Hozzátették: a betéti társaság átalakulásának cégbírósági elutasításáról a Nomentana Kft. nem értesült, csak 1995-ben. Ezért 1996 januárjában ismételten átalakulási kérelmet nyújtottak be, amelyet a cégbíróság már elfogadott - olvasható a cég közleményében.