Az [origo] összegyűjtötte, mit ígérnek a választóknak a nagyobb pártok a fontosabb kérdésekben, legyen szó a munkahely- teremtésről, oktatásról, családtámogatásról, otthonteremtésről. Összeállításunkból azt is megtudhatja, hogy milyen ellenérvek vannak egy-egy ígérettel szemben, és azt is, hogy mit tettek a pártok, amikor kormányon voltak (ennek alapjául az utóbbi két kormányzati ciklust vettük). Mivel bizonyos ügyekben még nem ismert mindegyik párt elképzelése, ezért az összeállítást folyamatosan frissítjük.

Forrás: MTI, Fábián Éva
Négy vezető, négy program

 

 

 

 

 

Munkahelyteremtés

A pártok munkahelyteremtési programja a választások egyik kulcstémája. A Fidesz radikális járulékcsökkentést javasol, de a vállalkozói terhek csökkentése valamilyen formában az összes pártnál megjelenik. Az MSZP a célzott támogatásra, az SZDSZ a képzésre, az MDF pedig a hazai vállalkozások helyzetbe hozására fekteti a hangsúlyt.

Itt megtudhatja a részleteket a munkahelyteremtésről

Adók, járulékok

A két nagy párt adó- és járulékcsökkentést ígér, míg a két kisebb politikai erő egykulcsos adórendszert vezetne be - röviden így foglalható össze a pártok adópolitikai terve. Emellett az MSZP 2010-ig a duplájára emelné az alsó adókulcsba tartozó jövedelemhatárt, a Fidesz pedig családi adózásban gondolkodik.

Itt olvashat részletesen az adókról és járulékokról

Családtámogatás

Az MSZP január 1-jétől teljesen átalakította családtámogatásokat, mert az Orbán-kormányban kialakított rendszert igazságtalannak tartotta. Az SZDSZ csak a rászoruló családokat támogatná juttatásokkal, a Fidesz viszont visszaállítaná a családi adókedvezményt és az MDF is az adókedvezmények rendszerét támogatja. Összeállítás a családtámogatási elképzelésekről.

Itt olvashat részletesen a családtámogatási elképzelésekről

Oktatás, képzés

Bár a pártok több ponton másképp látják az oktatás jövőjét, inkább módosításokról, mint az előzőekhez képest gyökeres változásokról beszélnek. Akad néhány közös elképzelés is: iskolafelújítás, kollégiumépítés, szakképzés fejlesztése, a gazdaság és a munkaerőpiac igényeit kielégítő köz- és felsőoktatás.

Itt olvashat részletesen az oktatási programokról

Otthonteremtés

Az MSZP folytatná megkezdett programjait, a Fidesz visszaállítaná a korábbi lakástámogatási rendszert, az SZDSZ inkább a lakásbérlést ösztönözné, míg az MDF az első lakáshoz jutást támogatná külön eszközökkel. Összeállítás a pártok otthonteremtési terveiről.

Itt olvashat részletesen az otthonteremtési programokról