A Fidesz szerint kísértetiesen hasonlít egy náci jelmondatra az MSZP szlogenje, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hirdetésein szerepel. Az [origo] által megkérdezett történész szerint nem egyértelmű az összefüggés, és egyébként is akkor van baj, ha egy párt utal rá: a jelszó eredeti értelmében akar eljárni.

Deutsch-Für Tamás fideszes képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján arra kérte a miniszterelnököt, hogy egyszer és mindenkorra állítsa le azokat a hirdetéseket, amelyben egy "náci jelszóhoz kísértetiesen hasonló" szlogennel kampányol. A politikus kijelentette: Gyurcsány Ferenc hirdetése úgy szól, "Van egy ország. Van egy ember. Van egy program", míg Adolf Hitler hirdetése 1938-ban úgy szólt, "Egy nép. Egy birodalom. Egy vezér". Ez az a pillanat, amikor nem lehet hallgatni, meg kell szólalni a "hétköznapi, egyszerű emberi tisztesség védelmében" - hangoztatta Deutsch-Für Tamás. 

A képviselő felszólította a miniszterelnököt, hogy még ma kövesse meg azokat az embereket, akikben szlogenjével félelmet és rettegést keltett. Mindegy, hogy a hirdetés szövege akarva, vagy akaratlanul, "minősíthetetlen szándékoktól vezetve, vagy egy kampánykitaláló ember elemi történelmi ismereteinek hiánya miatt" történt ez - fogalmazott Deutsch-Für Tamás. Szerinte "Gyurcsány Ferenc hirdetéseinek beszédmódja nemzetiszocialista beszédmód, 2006-ban, Magyarországon ennek nincs helye". 

Meglepő, ha egy olyan párt frakcióvezető-helyettese beszél áthallásokról, amelyik - ha hatalmi érdekei úgy diktálják - gátlás nélkül kokettál a magyar szélsőjobbal - reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője. Nyakó szerint az emberek még emlékeznek Kövér László "köteles" beszédére és a Fidesz jelszavára: "egy a tábor, egy a zászló".

Áthallás akkor van, ha a jelenlegi politika valamilyen módon utal arra, hogy a jelszót a korábbi értelmében akarja használni - mondta az [origo] kérdésére Ungváry Krisztián történész. Szerinte az idézett jelmondat német, és Magyarországon nem annyira ismert, ezért nem is egyértelmű az összefüggés. Mint mondta, nincs nagy választék politikai jelszavakból, például a szabadság, egyenlőség, testvériség jelmondatot is sok párt használta már. A baj az, ha egy párt utal arra, hogy az eredeti jelszó értelmében kíván eljárni, de Ungváry Krisztián nem lát arra utaló jelet, hogy az MSZP führeri párt kíván lenni.