Több mint négy tonnányi marhahúst foglaltak le csütörtökön reggel egy hatósági ellenőrzés során Budapesten. Az álletegészségügyi hatóság rendőri kíséretet kért a titkos akcióhoz, amely egy füles nyomán indult - tudta meg az [origo]. Eközben a győri vámosok egy kisteherautóban egytonnányi lejárt szavatosságú fagyasztott húsra bukkantak.

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági ellenőrök, valamint a rendőrök csütörtökön reggel hat órakor érkeztek a XI. kerületi albertfalvai piacra - mondta Helik Ferenc, a Fővárosi Álletegészségügyi Állomás igazgató-helyettese. Az ellenőrzés során mintegy négy tonnányi, Szlovákiából származó negyedmarhára és mintegy 300-400 kilónyi darabolt marhahúsra, valamint belsőségre bukkantak egy kft.-nél.

Milliós nagyságrendű bírságot szabnak ki

Helik Ferenc elmondta az [origo]-nak, hogy "információjuk volt", ezért szervezték meg a titkos akciót, amelynek idejéről, résztvevőiről még a munkahelyén is csak nagyon kevesen tudtak. A XI. kerületi rendőrkapitányságnak viszont szóltak, kíséretet kértek a csütörtök reggeli akcióhoz. 

Bár a lefoglalt hús jó minőségű volt, a cégnek nem volt engedélye sem húsfeldolgozásra, sem arra, hogy állati eredetű terméket behozzon az Európai Unióból, és az a helyiség sem volt alkalmas húsfeldolgozásra, ahol darabolták az árut. A cégnél a negyedmarhák származási helyét tudták igazolni, ám a belsőség és a darabolt hús eredetét nem. A kft.-nél nagykereskedés is folyt - mondta az állatorvos.

A cég nevét Helik Ferenc nem közölte, ám annyit jelzett, hogy a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Az igazgató-helyettes utalt arra is, hogy a lefoglalás annak az akciósorozatnak a része, amelyet az állategészségügyi hatóságok, más szervezetekkel közösen húsvétig rendszeresen végeznek az élelmiszer-biztonság megőrzése érdekében.

Győrben is lefoglaltak egy tonna romlott húst

A győri vámhivatal járőrei csütörtökön Hegyeshalom mellett fogtak egy kisteherautónyi romlott húst. A sofőrnél lévő okmányok szerint a jármű különféle húsból készült, fagyasztott élelmiszerkészítményeket szállított egy magyar cég részére. A vizsgálat során kiderült: emberi fogyasztásra alkalmatlan, lejárt szavatosságú, levet engedő élelmiszert találtak, amely veszélyes az emberi egészségre.

Mivel a gépjárművezető behozatali engedéllyel nem rendelkezett, így a vámhivatal a 2000 csomag, több mint egy tonnányi élelmiszer-szállítmányt lefoglalta és feljelentést tett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt a rendőrségen.

Szükséges a rendőri jelenlét

Csak februárban több helyen foglaltak le az országban emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősített húsokat. Kedden a Heves megyei rendőrség rossz minőségű áru forgalomba hozatala miatt indított eljárást egy szlovák autóból lefoglalt, mintegy négy mázsányi hús miatt. A hónap elején pedig rendőrségi nyomozás mellett, belső vizsgálatot rendeltek el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádcécén található sertéstelepen, ahol a korábban, betegségben elhullott sertéseket értékesítettek.

Helik Ferenc azt mondja, a látszattal ellentétben nem igaz, hogy az utóbbi időben megszaporodtak volna a hasonló ügyek, szerinte csupán a média, valamint az emberek érdeklődése nőtt meg az élelmiszerbiztonság iránt. Mint elmondta, ők évek óta rendszeresen 30-50 tonna illegális húst lefoglalnak, egy-egy kiugróan nagy fogás módosít ezen csupán. Azt elismerte: a négy tonna rendkívül soknak számít, de nem rekord. Tavaly decemberben 70 tonna húst foglaltak le Csepelen.

Az [origo] kérdésére, hogy a húsbehozatal milyen mértékben válhatott az illegális pénzszerzés egyik módszerévé, az igazgató-helyettes azt válaszolta:  "Nem tudom, hogy mennyire van ebben benne az alvilág, de azt azért elmondom, jelzésértékű, hogy a XI. kerületi rendőrségtől erősítést kértünk a reggeli akcióra."