Országos tiltakozó akcióba kezdenek a háziorvosok az úgynevezett adatszolgáltatási rendelet ellen - írja csütörtöki számában a Népszabadság. Eddig a Békés és Zala megyei, valamint a debreceni háziorvosok jelezték: megtagadják az adatszolgáltatást.

Március 1-től hatályos az a jogszabály, amely szerint  a háziorvosoknak havonta betegnyilvántartást kell küldeniük elektronikus úton az egészségbiztosítónak. Ebben közölniük kell, hogy a beteg hányszor kereste fel rendelőjüket, mi a betegsége, milyen gyógyszert kapott stb. A cél: a fantombetegek kiszűrése.

A tiltakozásba kezdő háziorvosok szerint a feladat teljesíthetetlen, szerintük a pluszfeladat legalább egy órával meghosszabbítaná a rendelési és a várakozási időt egyaránt. Az orvosok azt állítják: az új feladat teljesítéséhez legalább még egy félállású adminisztrátorra lenne szükség, csakhogy ennek felvételére nincs pénzük.

Gyenes Géza, a Magyar Orvosi kamara főtitkára elmondta a Népszabadságnak, hogy Debrecen valamennyi háziorvosa egységesen megtagadta jelentési kötelezettségét, és csatlakoztak hozzájuk az orvosok Zalából és Békésből is.

Kőrösi László az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető-helyettese azt mondta: az ország 1800 orvosa már két éve ezzel a rendszerrel dolgozik. Szerinte az intézkedést az indokolja, hogy jelenleg senkinek nincs adata arról, hogy mi történik a beteggel a háziorvosi rendeléseken.