Behozta minimális hátrányát az MSZP a Fidesszel szemben, így jelenleg mind a biztos résztvevők, mind az összes választókorú között teljesen azonos százalékon áll a két nagy párt, miközben valamelyest növekedett a választási hajlandóság is - ismerteti a Szonda Ipsos legfrissebb közvéleménykutatási eredményeit a Népszabadság.

Valamelyest aktívabbak lettek a választópolgárok az elmúlt hetekben, jelenleg 57 százalékukban erős a szándék, hogy megjelenjen az áprilisi szavazáson - írja csütörtöki számában a Népszabadság a Szonda Ipsosra hivatkozva. Ez a részvételi hajlandóság még mindig jelentősen alatta marad a négy évvel ezelőtt - hasonló időszakban - mért 64 százaléknak.

A mozgósítás egyelőre az MSZP-nek sikerült jobban, a most aktívvá válók szinte egyöntetűen a vezető kormánypártot erősítették. Mindkét párt 29 százaléknyi, nagyjából 2,3-2,3 millió szimpatizánssal vág neki az utolsó másfél hónapnak. Ebből a választói tömegből mind az MSZP, mind a Fidesz 1,5-1,5 millió támogatóra teljes bizonyossággal, további 600 ezerre nagy valószínűséggel számíthat.

A részvételüket biztosra ígérő, valamilyen pártot választók körében szintén azonos, 43-43  százalékos támogatottsággal áll az MSZP és a Fidesz. Az eredmények azt mutatják, hogy a kormánypárt ledolgozta múlt havi minimális hátrányát. Az MSZP és a Fidesz táborában az aktivitás, az elkötelezettség, a miniszterelnök-jelöltek megítélése és a másik párttal szembeni érzés is teljesen azonos szinten áll.

Elmozdult a holtpontról az SZDSZ, árnyalattal többen lettek, de ami igazán látványos: megnőtt az aktivitásuk. Jelenlegi részvételi hajlandóságuk már-már azonos a két nagy pártéval, az SZDSZ-esek 68 százaléka el akar menni szavazni. Az ötszázalékos eredmény most februárban 200 ezer biztos támogatót jelent.

Az MDF-nek ha áttörést még nem hozott is a február, de tartja a három százalékot. A többi, ajánlószelvény-gyűjtésnek és országos listaállításnak nekigyürkőző párt egyelőre egy-két százalékot érezhet szándékai mögött.