Technikailag átadta az utolsó mentőhelikoptert a BASe Kft. a Országos Mentőszolgálatnak, fizikailag azonban ez nem történt meg. A kft. szerint 50 millió forinttal tartozik nekik a mentőszolgálat, míg utóbbi szerint mindent kifizettek a cégnek, csak a fiktív számlákat nem.

A BASe Kft. az utolsó mentőhelikoptert technikailag átadta az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), azonban a "fizikai" átadás még nem történt meg - közölte pénteken a kft. szóvivője. Edelényi Gábor szerint a gép lepecsételve áll Ferihegyen, egy hangárban.

Az OMSZ - a számlák alapján - körülbelül 50 millió forinttal tartozik a kft.-nek, amit a mentőszolgálat nem akar kifizetni, mert vitatják a számlák jogosságát - mondta a szóvivő, aki szerint a mentőszolgálat többszöri kérésük ellenére sem hajlandó tárgyalni arról, hogy mit vitatnak a számlázáson. A szóvivő úgy vélte, a mentőszolgálatnak nincs pénze rendezni a számlákat, így mindenféle ürüggyel hátráltatják az átadás-átvételt.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője szerint ugyanakkor az OMSZ a kft. összes befogadott számláját kifizette, viszont továbbra is megtagadja azok kifizetését, amelyek mögött nincs valódi teljesítés. "Fiktív számlák kifizetése semmilyen tárgyalás alapját nem képezheti, az ilyen kérdésekben bíróság hivatott dönteni" - jelentette ki a szóvivő, aki szerint az Országos Mentőszolgálat gazdálkodása stabil, harminc napon túli tartozása nincs. Az OMSZ felszólította a kft. vezetőit, hogy szolgáltassák vissza az állami tulajdonban lévő mentőhelikoptert.

A mentőhelikopterek üzemeltetését korábban ellátó BASe Kft.-vel január elején bontotta fel a szerződést a mentőszolgálat, amit jogviták sora és a gépek nehézkesen zajló átadás-átvétele követett.