Elrendelték a miniszterelnök feleségének és gyermekeinek biztonsági védelmét, miután fenyegetettségükről szóló információ jutott a rendőrség birtokába - erősítette meg Batiz András kormányszóvivő, aki ugyanakkor arról nem tud, hogy külföldi szála is lenne az ügynek. A telefonhívásról részleteket hivatalosan nem tudni, a kormányszóvivő szerint a fizikai támadás lehetősége is felmerült, Gyurcsány pedig internetes naplóján úgy fogalmaz, "mondjuk úgy, fenyegető telefonhívás érkezett". Dobrev Klára azt mondta: hiányozni fog neki a szabad mozgás.

A fokozott intézkedésről a Népszabadság számolt be, amelynek információi szerint azért kapnak testőrt a Gyurcsány-család tagjai, mert az elmúlt napokban Dobrev Klára és a gyerekek fenyegetettségére utaló, komolynak minősíthető információt kapott a rendőrség. A miniszterelnök családjának védelmét az állami vezetők biztonságáért felelő Köztársasági Őrezred tagjai látják el.

A mindenkori miniszterelnököt és lakhelyét, a hatályos jogszabályoknak megfelelően védi a Köztársasági Őrezred. Eddig nem járt külön testőr Gyurcsány Ferenc feleségének és gyermekeinek. A napokban azonban olyan telefonhívást regisztrált az egyik vidéki rendőrkapitányság, amelynek alapján a Köztársasági Őrezred parancsnoka azonnali hatállyal kiterjesztette a biztonsági védelmet a Gyurcsány-család tagjaira.

A lap úgy tudja, hogy a rögzített hívás során egy ismeretlen pontos információkat sorolt arról, hogy Dobrev Klára hogyan közlekedik a gyerekekkel, melyek a rendszeres napi programjai, milyen autóval és milyen időpontokban viszi a gyerekeket iskolába. Az ismeretlen telefonálónak állítólag tudomása van egy olyan tárgyalásról, amelyen egy Magyarországgal határos ország állampolgárai cserélték ki egymás között a miniszterelnök feleségére vonatkozó, a Népszabadság értesülése szerint a valóságnak megfelelő adatokat.

Batiz nem tud külföldi szálról

Batiz András kormányszóvivő elismerte a védelem megerősítését, majd hozzátette: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Dobrev Klárát a köztársasági őrezred egy sofőrje és egy biztonsági ember megerősített autóval szállítja. Közölte: ahogy az ilyenkor megszokott, a "komplex intézkedéssor" nem minden eleme publikus.

"Kísérik a kormányfő feleségét például nyilvános fellépésein, és ellenőrzik azokat az útvonalakat is, amerre jár. A védelem kiterjed továbbá a gyerekekre is, így iskolába szállításukat is biztosítják" - mondta a kormányszóvivő.

Batiz András ugyanakkor nem tudta megerősíteni a Népszabadságnak azt az információját, hogy a védelmet egy vidéki telefonhívást követően rendelték el, és azt sem, hogy külföldi szálai is lennének az ügynek. Az információval kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy abban "a közvetlen fizikai támadás lehetősége is felmerült".

"Mondjuk úgy, fenyegető hívás"

Gyurcsány Ferenc a blogján a következőket írta az ügyről: "Elég zavarosan indult ez a reggel. Klárával és a gyerekekkel kapcsolatban egy aggodalomra okot adó, mondjuk úgy, fenyegető telefonhívás érkezett. Amióta miniszterelnök vagyok, ez az első olyan esemény, amely megzavarta a családot, de túl leszünk majd ezen is." A kormányfő úgy fogalmaz, hogy nem önmagában a fenyegetés zavarja, hanem ez, hogy fel kell adniuk bizonyos szokásokat. Hozzáteszi, hogy a gyerekeknek nem lesz könnyű elmagyarázni, hogy nincsenek veszélyben.

A miniszterelnök felesége Fejér megyei útja során Sárbogárdon az MTI-nek azt mondta, reméli, rövid lesz ez a nyomasztó időszak. A védelem elrendelése különösen azért nyomasztó, mert az utóbbi másfél évben is a gyerekekkel együtt olyan életet tudtak folytatni, mint minden más család, ahol "az ember egyszerűen elmegy bevásárolni, futni, tanítani, dolgozni, (...) bármikor, bárhova, egyedül mehet" - fogalmazott Dobrev Klára.

Mint elmondta, a védelem elrendeléséről szerdán késő este értesült a férjétől, majd részletesen megbeszélték, miként alakul a következő időszakban az életük. A gyerekekkel - akik a kormányfő felesége szerint "nagyon bátor gyerekek" - csütörtökön közölték a tényt. "Azt igyekeztem érzékeltetni velük, hogy minél kevesebb fog változni az életükben." Minden ugyanúgy történik, mint eddig, - iskola, edzés, barátok -, bár lehet, hogy ez a háttérben kicsit több szervezőmunkát igényel,  "de nem kell, hogy észrevegyék" - mondta Dobrev Klára.

A kormányfő felesége elmondta, eddig nem állt védelem alatt, ő maga vezetett autót, és a szabad mozgás most hiányozni fog neki.