A jelek szerint az idei választáson is lesz vita a vitáról. A Fidesz bejelentette, hogy nyolc héten át tartó, nyilvános televíziós vitasorozatot kezdeményez, a miniszterelnök-jelöltek közötti vitát pedig szerinte a két választási forduló között kellene megtartani. A kormányfő ugyanakkor ebbe nem hajlandó belemenni, mondván, a választók az első fordulóban szavaznak a pártokra és programokra, a második fordulóban csak egyéni jelöltekre. Ezek a viták eddig, az első fordulót megelőző kampánycsend beállta előtt voltak pár órával.

Hét témában vetné össze az érveket a Fidesz: az energiaárakról, a megélhetésről, a munkanélküliségről, az egészségügyről, a falvak helyzetéről, az otthonteremtésről, valamint az önkormányzatiságról vitáznának a Fidesz képviselői kormánytagokkal - jelentette be Deutsch-Für Tamás fideszes politikus pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a Fidesz azt javasolja, hogy az összegző vita Orbán Viktor, a Fidesz-elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök között, közvetlenül a második választási forduló előtt legyen. Ez szakítás lenne a korábbi gyakorlattal, hiszen a miniszterelnök-jelöltek közötti tévéviták eddig, az első fordulót megelőzően, pár órával a kampánycsend beállta előtt voltak a Közgazdaságtudományi Egyetemen.

Mint elmondta, az energiaárakról és a megélhetésről Áder János hívja vitára Kóka János gazdasági minisztert, a munkanélküliségről Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere vitázna Csizmár Gábor munkaügyi miniszterrel, a kórházprivatizáció és a gyógyszerárak témájában Rácz Jenő egészségügyi minisztert hívja ki Mikola István, a Fidesz-kormány volt szakminisztere.

A falvak, kistelepülések helyzetéről Hargitai János vitázna Nagy Sándorral, az otthonteremtés ügyében Matolcsy György hívja vitázni Kolber István tárca nélküli minisztert, a családtámogatásról Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök Göncz Kinga szociális miniszterrel vitázna, míg a városok jövője és az önkormányzatiság témájában Lamperth Mónika belügyminisztert hívja vitára Kósa Lajos Debrecen polgármestere - közölte Deutsch-Für Tamás, aki kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a sorrendet illetően, lehet változtatás.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben rugalmasak a témákat, a sorrendet, a személyeket, vagy a Gyurcsány-Orbán vita időpontját illetően, a Fidesz képviselője hangsúlyozta: nem akarnak "vitázni a vitáról", de készek egy rövid, értelmes, nem elhúzódó egyeztetésre a szocialistákkal. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Gyurcsány-Orbán vita időpontját illetően világos és egyértelmű az álláspontjuk: a második forduló előtt kell megtartani ezt a vitát, hiszen az eddigi választásokon is mindig a második forduló döntött.

Ezt követően az ellenzéki politikus arra kérte a három földi sugárzású televíziós csatornát - a Magyar Televíziót, a TV2-t és az RTL Klubot - hogy jelezze, ha szeretne helyet adni a televíziós vitasorozatnak. Mint mondta, az egyórásra tervezett, német típusú, tárgyszerű, élő televíziós vitákban két újságíró kérdezné a politikusokat, akiknek egyenlő idő állna rendelkezésükre. Megjegyezte, a két kérdező újságíró személyéről is meg kell állapodni.  Deutsch-Für Tamás arra a felvetésre, hogy így az MDF és az SZDSZ kimaradna a vitasorozatból, úgy válaszolt: "vitázzanak egymással!". A politikus a kezdeményezésről levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet.

Batiz: Orbán fél Gyurcsánytól

A kormányszóvivő szerint Deutsch-Für Tamás mai kezdeményezése "Orbán Viktor félelmeiről és a Fidesz kóros programhiányáról tanúskodik." Batiz András azt mondta, hogy a miniszterelnök-jelölti vitára a kormányfő véleménye szerint a választások első fordulóját megelőzően kell sort keríteni. A választók április 9-én szavaznak ugyanis pártokra és programokra, a második fordulóban csak egyéni jelöltekre - fogalmazott a szóvivő.

"A demokratikus játékszabályok megcsúfolása lenne tehát a vitát a választás első fordulója után bonyolítani. Aki nem vállalja az első forduló előtti megmérettetést, annak félni-, de legalábbis takargatnivalója van. Félnivalója a kihívótól és takargatnivalója a programját illetően" - közölte Batiz.

A kormányszóvivő úgy véli, a Fidesz és annak elnöke megpróbálta felelősségverseny helyett ígéretversennyé silányítani a választási kampányt. Meg kell hát adni a lehetőséget, hogy a miniszterelnök-jelölti vitában elhangzó érvekről, gondolatokról kiderülhessen, kiállják-e az igazság próbáját. Lehetőséget kell adni a közvéleménynek, a szakértőknek és az elemzőknek arra, hogy a kimondott mondatokat értékelhessék - fogalmazott a politikus.

Gyurcsány Ferenc ezért azt kezdeményezi, hogy a nyílt vitát napokkal az első fordulós kampánycsend előtt, vagyis április 5-ét megelőzően folytassák le riválisával - közölte Batiz, aki szerint Gyurcsány Ferenc eddig is készen állt, és ez után is nyitott arra, hogy az ország ügyeiről jelzők helyett tények és érvek ütköztetésével folytasson nyilvános vitát a Fidesz miniszterelnök-jelöltjével.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter örömmel vállalja a vitát gazdaságpolitikai, energiapolitikai, közlekedésfejlesztési témában, valamint a vállalkozások támogatásával kapcsolatban - mondta Ábrahám Gergely, a miniszter szóvivője pénteken az MTI-nek. Hozzátette: a gazdasági miniszter várja, hogy hivatalosan megnevezzék vitapartnerét, és azt kéri, hogy keressék fel titkárságát időpontegyeztetés céljából.

A tévék foglalkoznak az ötlettel

"A Magyar Televízió mindenben alkotóan közreműködő partner, amiben a versengő pártok megegyeznek" - közölte részletek említése nélkül Holub Katalin, az intézmény szóvivője. Az RTL Klub nemrégiben írásban felajánlotta a két nagy pártnak, hogy közvetíti a miniszterelnök-jelöltek vitáját vagy vitáit; ha a kérdésben a két politikai erő megegyezik. A kereskedelmi csatorna fenntartja ajánlatát - tájékoztatta az adó sajtóosztálya pénteken az MTI-t.

A TV2 mindenképpen közvetíteni kívánja a miniszterelnöki vitát, de mivel új a kezdeményezés, egyelőre tanulmányozzák, beilleszthető-e a programstruktúrába a javasolt sorozat, és ha igen, milyen módon, közölte Lóránt Gergely pr- és marketing vezető a távirati iroda érdeklődésére.

MTI/[origo]