"Orbán Viktor személyes üzenete." Ezzel a felirattal piros-fehér-zöld színű borítékot kapott az elmúlt napokban több szlovákiai magyar fiatal - írja a Népszabadság pénteki száma. Varjú László MSZP-s politikus szerint olyanok szavazatát is kéri a Fidesz elnöke, akik nem magyar állampolgárok, vagyis nem szavazhatnak törvényesen.

A "Tisztelt határon túl élő honfitársaim!" megszólítással kezdődő levélben a Fidesz elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy az idei év sorsdöntőnek ígérkezik a magyar közösség életében, "határon innen és túl egyaránt" -olvasható a Népszabadság pénteki számában.

Így folytatódik a levél: "Határon túl élő honfitársaink fontos, alkalmasint döntő szerepet játszhatnak az elkövetkező választások során" írja a pártelnök, majd arra buzdít, hogy adják le szavazatukat a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségre és biztassák erre a környezetükben élő honfitársaikat is.
 
Szabó László, a Galántához közeli Felsőszeliben élő informatikus elképedve olvasta a neki címzett levelet - írja a lap. "Szlovákia állampolgára vagyok, tehát nincs is szavazati jogom Magyarországon, miként a többi felvidéki címzettnek sem. Ezért érthetetlen, miért leveleznek velem" - válaszolta az újság érdeklődésére.
 
A Magyarországon tanuló diák hozzátette: Fidesz-rendezvényeken életében nem járt, ezért csupán azt feltételezheti, hogy a lakcíméhez valamiképpen a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán juthattak hozzá, amelynek jelenleg a hallgatója. "Esetleg valamilyen polgári körös révén, habár az előbbi a valószínű, mert tudomásom szerint azok a fiatalok, akik hozzám hasonlóan ugyanilyen tartalmú levelet kaptak, szintén magyarországi felsőoktatási intézményekben tanulnak" - mondta.

MSZP: Orbánnak kell a szavazat

Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "Orbán Viktor olyan határon túl élő emberek szavazatait is kérte, akik nem magyar állampolgárok, nem szavazhatnak törvényesen a magyarországi választásokon". Ha ők ennek ellenére eleget tennének Orbán Viktor kérésének, akkor valószínűleg bűncselekményt követnének el - tette hozzá.

Kiemelte: azokból a "kéretlen levelekből", amelyeket Orbán Viktor a határon túli magyaroknak küldözget, kiderül, hogy a Fidesz elnökének kevésbé a határon túli magyarok fontosak, inkább a szavazatuk.