'56-os szabadságharcossal erősítene a Fidesz

2006.02.25. 13:06

A Fidesz elnöksége felkérte Wittner Máriát, hogy a választásokon induljon a párt országos listáján; az '56-os szabadságharcos pedig elfogadta a felkérést - jelentette be Orbán Viktor szombaton Budapesten. A PAJZS Szövetség közleményében érthetetlennek nevezte, hogy Wittner Mária elvállalta a Fidesz képviselőjelöltségét.

A Fidesz elnöke azt követően mondta ezt, hogy mécsest gyújtott a Terror Háza Múzeum emlékhelyénél a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A volt miniszterelnököt a szervezők becslése szerint szombaton délben több százan várták és üdvözölték hangos ovációval a Terror Háza előtt.

Orbán Viktor elmondta: a Fidesz elnöksége úgy vélekedik, hogy a parlamentben "ott kellene lennie annak a hangnak, amely mindig emlékeztet bennünket a kommunizmus szörnyűségeire, áldozataira". A testület ezért kérte fel Wittner Máriát, fogadja el a képviselő-jelöltséget, fogadjon el egy olyan helyet az országos listán, amely garantálja a képviselőségét - tette hozzá a politikus.

A PAJZS Szövetség közleményében érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy az a Wittner Mária, aki január 8-án a PAJZS Szövetség szegedi kampánynyitó rendezvényén élesen bírálta az "ék-politikát", amellyel a diktatúra a magyarságot meg akarja osztani, "most a nemzet megosztásában jeleskedő Fidesz képviselőjelöltségét elvállalta".

A szervezet álláspontja szerint Wittner Mária ezzel a tettével nem 1956 tisztaságát őrzi."1956 a magyar nép olthatatlan szabadságvágyának a kifejezője, a diktatúra elleni fellépés szimbóluma minden ember számára. (...) a PAJZS Szövetség - éppúgy, ahogy eddig - soha, semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó a diktatúra egyetlen helytartópártjával, vagy annak szatelitjével kapcsolatba kerülni, legyen az MSZP, SZDSZ, MDF, FIDESZ, Jobbik-MIÉP Harmadik Út, vagy Centrum, illetve az 1990 előtti diktatúra szellemi és szervezeti utódja, a Munkáspárt" - írják közleményükben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK