Csak levelet kapott a vitáról Deutsch-Für

2006.02.27. 11:41

Folytatódik a vita a vitáról: az MSZP képviselője nem ment el a fideszes Deutsch-Für Tamáshoz, hogy egyeztessenek a kormány miniszterei és a Fidesz politikusai közötti televíziós vitáról. A miniszterelnök-jelöltek vitáját április 5-én azért megtartják, de kérdés, hogy mi lesz a Fidesz által kezdeményezett nyolchetes vitasorozatból. Kóka János gazdasági miniszter mindenesetre kész vitázni.

Az MSZP megfutamodott a tiszte, becsületes, nyilvános vitától - jelentette ki Deutsch-Für Tamás fideszes képviselő újságíróknak, miután meghívása ellenére az MSZP nem ment el egyeztetni a miniszterelnök-jelölti, illetve a szakpolitikusok közötti vitáról. Az ellenzéki politikus elmondta: a megbeszélt időpont előtt 13 perccel a szocialista párt elnökének kabinetfőnöke egy faxot küldött, amelynek pontos tartalmáról viszont nem adott tájékoztatást.

A szocialista párt honlapján közzétett levél szerint az MSZP és a kormányfő "örömmel nyugtázza, hogy a Fidesz vezetői, véleményüket megváltoztatva, végül elfogadták Gyurcsány Ferenc érveit a miniszterelnök-jelölti vita időpontját illetően. Amennyiben a másfél napon belül kifejtett harmadik álláspontjukat véglegesnek tekinthetjük, úgy rögzíthetjük a tényt: a miniszterelnök-jelöltek vitájára április 5-én kerül sor".

A levelet jegyző Petrák Béla, Hiller István MSZP-elnök kabinetfőnöke közjogilag nehezen magyarázhatónak nevezte, hogy Deutsch-Für Tamás az Országgyűlés alelnöki dolgozószobájába hívta a részletek megvitatására hívta Gyurcsány Ferenc képviselőjét. "Az MSZP álláspontja szerint Magyarország érdeke az, hogy a miniszterelnök-jelöltek vitája programokról szóljon. A részletekről szóló egyeztetés előfeltétele a programok ismerete", de a Fidesz, a szocialistákkal ellentétben "nem tudott, nem akart, vagy nem volt hajlandó" konkrét és részletes programot adni, ezért az MSZP korainak tartja még az egyeztetést - olvasható a levélben, amelyben az is szerepel, hogy ha bármelyik országos médium, bármilyen tematikával vitasorozatot kíván indítani, úgy a szocialista párt vezető politikusai azon, miként tették eddig is, kézséggel vesznek részt.

Deutsch-Für Tamás a levelet úgy értékelte: az MSZP a választópolgárok tisztánlátásának mondott nemet, illetve nem tudja megvédeni az elmúlt négy évben tett lépéseit, a családi adókedvezmény megszüntetésétől a gázáremelésig. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint nem futamodtak és nem futamodnak meg a vitától, de a Fidesz programját nem ismerik, ezért nem tudnak miről vitatkozni. Márpedig az emberek arra kíváncsiak, hogy hogyan képzelik a pártok az elkövetkező négy évet - tette hozzá.

Kóka János kész arra, hogy az energiapolitikáról és a gazdaságról vitatkozzon a Fidesz képviselőjével, de diktátum helyett időpont egyeztetést kér az ellenzéki párttól - nyilatkozta a gazdasági miniszter szóvivője. Ábrahám Gergely szintén a Fidesz programját nevezte az érdemi eszmecsere feltételének, és furcsa eljárásnak nevezte, hogy a miniszter az ellenzéki párt javaslatáról csak a sajtóból értesülhetett.

Nagy Szilvia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK