Gergényi: Budapest a legbiztonságosabb főváros

2006.02.27. 7:33

Gergényi Péter rendőrfőkapitány szerint Budapest az egyik legbiztonságosabb európai főváros - írja a Népszabadság. Gergényi ezt a főváros városrendészeti bizottsága előtt állította statisztikák alapján, amelyekből az derül ki, hogy tavaly kevesebb bűncselekmény történt, de ezek közül is többet derítettek fel, mint 2004-ben. Közölte, a budapestiek is érzik, hogy sikeresebb a rendőrség, mert rengeteg köszönőlevelet küldenek.

Sikertörténetet vázolt fel a főváros városrendészeti bizottsága tagjainak Gergényi Péter tábornok, Budapesti rendőrfőkapitány a napokban - írja a Népszabadság. A lap által idézett beszámoló szerint tavaly csökkent az összes bűncselekmény száma, a rablások vagy a betöréses lopások az előző évinek húsz, a lopások kilenc, a zsebtolvajlások 17,8 százalékkal és közel negyedével kevesebb lakásba törtek be. 4,7 százalékkal csökkent az autólopások, és 20 százalékkal a más járművének önkényes elvitelének száma 2005-ben, 2004-hez képest. Tavaly ezen kívül 50 százalékkal több nyomozás zárult eredménnyel, mint 2004-ben és 41 százalékkal nőtt az ismeretlen elkövetők felderítése is.

Gergényi szerint egy a kontinens fővárosai körében végzett reprezentatív nemzetközi felmérésre alapozva egy francia rendőrtábornok azt mondta: Budapest az egyik legbiztonságosabb főváros - írja a Népszabadság.

A főkapitány szerint a jó eredmények többek között a látható rendőrségnek köszönhetők, mivel minden épületben nélkülözhető rendőr az utcákon teljesít szolgálatot. 581 parancsnoki beosztást megszüntettek, és helyettük is közterületeken szolgáló rendőröket alkalmaznak. Az újonnan alakított "city rendőrség" a pályaudvarokon, aluljárókban és más forgalmas helyeken őrzi a rendet. Ők február 20-ig 4858 embert fogtak el. A főkapitány szerint ezt a budapestiek is érzik, mivel rengeteg köszönőlevelet kapnak tőlük.

A városrendészeti bizottság tagjai közül ugyanakkor volt aki hiányolta a közlekedésrendészet hatékonyabb munkáját, a motoros rendőrök dinamizmusát, vagy az aktívabb fellépést a "vészvillogós banditizmussal" szemben. Gergényi szerint azonban az összes baleset száma 13, a személyi sérüléssel járó baleseteké pedig 17 százalékkal csökkent. Halálos áldozatot is követelő tragédiákból 68,4 százalékkal volt kevesebb tavaly, mint 2004-ben.

A sikereket hangsúlyozó beszámoló mellett a főkapitány elmondta azt is, javítani szeretnék a gépjárműlopások felderítési eredményességét, az igazgatásrendészeti ügyintézés tempóját, és a körözött személyek elfogásának mértékét - derül ki a Népszabadság írásából.