Gyurcsány cukrászt, Orbán vasutast akart

2006.02.27. 12:56

Országjárásra indult Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. Az [origo] elkísérte mindkét politikust egy-egy vidéki rendezvényre. Gyurcsány Ferencet egy csütörtöki karcagi, Orbán Viktort pedig egy pénteki szombathelyi eseményre követtük. Gyurcsányt Karcagon lehazaárulózták ellenzéki szimpatizánsok, Orbánt felállva tapsolták hívei Szombathelyen.

A karcagi fellépéstől - ahol bemutatták a helyi MSZP-s képviselőjelöltet, Vadai Ágnest - féltették a szocialista aktivisták a miniszterelnököt, mert a kisvárosban többségben vannak a Fidesz szimpatizánsai.

Nem ok nélkül féltek a szervezők: mielőtt megérkezett volna Gyurcsány, egy kínos közjátékra máris sor került. Egy kormányőr megpróbálta odébb tessékelni az utcán várakozókat, hogy a miniszterelnöknek és kíséretének legyen elég helye. Az [origo] tudósítóját még sikerült is néhány méterrel arrébb terelnie, de amikor két helyi férfit kért meg arra, hogy pár lépéssel arrébb ácsorogjanak, ők majdnem rátámadtak a kormányőrre. Az egyik, hatvan év körüli férfi indulatosan elindult a civil ruhás őr felé, és azt kiabálta: "Majd akkor szövegelj nekem, te fatökű, ha te is Karcagon születtél." A mellette várakozók, többek között egy babakocsit tologató kismama is egy emberként hurrogták le a biztonsági embert, aki ezután visszavonulót fújt.

Amikor nagy fekete Audijával, rendőrségi kísérettel megérkezett Gyurcsány a művelődési ház elé, a tömegből sokan kiabálni kezdtek. "Hoztad magaddal az idegenforgalmi adót is?" - hangzott el egyebek mellett ez a kérdés. Gyurcsány nem állt szóba a tömeggel, kísérői bemenekítették az épületbe.

Annak ellenére, hogy sokan elmondásuk szerint már egy-másfél órával a rendezvény kezdete előtt is az utcán várakoztak a művelődési ház előtt, többen nem fértek be a terembe. Emiatt a bejáratnál az elégedetlenkedők lökdösődni, kiabálni kezdtek. Akik viszont bejutottak és a fémdetektoros kapukon is átengedték őket az őrök, már csöndben hallgatták végig a miniszterelnököt és Vadai Ágnes képviselőjelöltet.

"A piros szövetkabátos nőre figyeljetek!"

Az MSZP aktivistái a szigorú biztonsági intézkedések ellenére a gyűlés előtt nagyon tartottak attól, hogy megzavarják Gyurcsány beszédét. Többen pusmogták is a szervezők közül: "a 13. és a 14. sorban csak polgári körösök ülnek, de lehet, hogy még a 2. sorban is". "A piros szövetkabátos nőre figyeljetek" - adták tovább egymásnak és a biztonságiaknak az információkat. A civil ruhás rendőrök szemmel láthatóan figyeltek is. Biztos, ami biztos, a rendezvény alatt egy minden bizonnyal golyóálló, lepedőszerű lapot szorongató őr várakozott ugrásra készen a miniszterelnök közelében.

A várt rendbontás végül elmaradt, és ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a terembe már többségében szocialista szimpatizások jutottak be, akik egyentáblákat is kaptak "IGEN, MSZP" felirattal. A karcagi művelődési ház nagytermében különösebb díszletek nélkül, kék háttér és egy MSZP-s tábla előtt szónokolt előbb Vadai, majd Gyurcsány. A képviselőjelölt dühösen arról beszélt, hogy meg akarják félemlíteni, de ő nem hagyja magát. Gyurcsány ezután mintegy 40 percig beszélt, és már programokról is szót ejtett: az útépítések fontosságáról, az egészségügyről, a nyugdíjakról, a munkahelyteremtésről többek között.

"Ki a legjobb cukrász Karcagon?"

Beszéde elején a miniszterelnök rögtön aktivizálni próbálta a közönséget: "Kedves karcagi barátaim, a hétszázát, azért vannak itt, akik hoztak magukkal táblát, mutassák csak!" A közönség ekkor felemelte a táblákat. Ezt követően viszont csak egyszer kérdezte meg a közönséget, amikor a munkahelyteremtésről beszélt. "Ki a legjobb cukrász Karcagon?" - kérdezte. "A nagymamám" - válaszolta valaki az első sorokból. "Az nem jó példa" - mondta Gyurcsány. Végül, rövid csend után valaki megmentette a kormányfőt, és megmondta neki, hogy "a Szabó cukrász a legjobb".

Gyurcsány ezután Szabó cukrász példáján keresztül mutatta be, hogy ha csökkentik a Fidesz javaslata szerint a tb-járulék összegét, attól a cukrász még nem tud eladni több rigójancsit meg krémest, de ha utakat építenek, akkor fellendülhet a gazdaság a most még nehezen megközelíthető helyeken is, és akkor már inkább felvesz majd új alkalmazottakat a pár percre emblematikus figurává váló Szabó cukrász.

Fotó: Fábián Évi
Táblákkal jöttek

Gyurcsány beszéde után az egyik középkorú nő azt mondta, azért jött el, mert Karcagon ritkán látni ilyen magas rangú embert, de a kormányfő nem tetszett neki, mert szerinte nem mondott semmit. Egy nyugdíjas néni viszont áradozott Gyurcsányról a gyűlés után, azt mondta, élőben még aranyosabb, mint a tévében. Egy nyugdíjas férfi arra a kérdésre, hogy tetszett-e neki a miniszterelnök fellépése, azt mondta, több nyugdíj kellene, meg több munkahely.

Az általunk megkérdezettek többsége nem szimpatizált a kormányfővel. A beszéd után az utcán arról beszéltek a legtöbben, hogy csak az MSZP-seket engedték be, a tömeg fele kint maradt. "Mi 12 előtt itt voltunk, mégsem engedtek be, másokat meg busszal hoztak ide" - mondta egy elégedetlenkedő középkorú férfi.

A tömeg nagy része azután sem ment haza, hogy véget ért a rendezvény, Gyurcsányt várták, aki háromnegyed órát még az épületben töltött a gyűlést követően. A várakozás közben többen, MSZP-s és fideszes szimpatizánsok az utcán összeszólalkoztak, bár nem a Gyurcsány által elmondottakon, hanem általánosságban a politikán. Az egyik férfinak, aki próbálta védeni Gyurcsányt, azt vágták a fejéhez: "Józsi, te a honvédségtől mentél nyugdíjba, 100 ezret kapsz, könnyen beszélsz" Józsi erre úgy vágott vissza: "Te is a honvédségtől mentél nyugdíjba, mit akarsz?"

A legtöbben egyértelműen Fidesz-szimpatizánsok várakoztak a miniszterelnökre, akik kifogásolták, hogy a rendőrség biztosította azt a néhány métert, amit a kormányfőnek az épületből kilépve autójáig meg kell tennie. "Magyarok a magyarok ellen?" - elégedetlenkedtek többen. Mások azt is kifogásolták, hogy a rendőröknél pisztoly van. "Fegyverrel jöttök, bezzeg ha Viktor jön, nem kell rendőr" - kiabálták.

Egy középkorú férfi azt követelte a többiketől, hogy kiabálják vele egyszerre azt, hogy táncolj, Feri, amikor kilép Gyurcsány az épületből. De ezt, amire a kormányfő megérkezett, már elfelejtették. Ehelyett valaki azt kiabálta Gyurcsánynak, hogy hazaáruló. Gyurcsány, aki a rendezvényen öltönyben, nyakkendőben lépett fel, egy piros MSZP-s széldzsekiben jelent meg, és zavartan mosolyogott. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy beszélni fog a pfújoló, hazaárulózó néhány emberrel, de végül inkább beszállt az autójába.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK