Hófúvás nehezíti a közlekedést Borsodban

2006.02.27. 6:50

Hótorlaszokat emelt a szél Borsod-Abaúj-Zemplén megye több útján is, de elzárt település nincs. A fővárosban folyamatosan takarítják az utakat, a főutak jól járhatók, de a mellékutak havasak, csúszósak.

Hófúvás miatt több út igen nehezen járható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor megközelíthetetlen település, járhatatlan út nincs a megyében - közölte a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese hétfőn. Elsősorban a dél-borsodi térségben vált nehezebbé a közlekedés hófúvás miatt hétfő reggelre. Balabás Tihamér szerint a Hejőbába-Szakáld, a Hejőpapi-Hejőbába közötti út egy-egy szakaszán 40 centiméteres hóbuckákat emelt a szél, a Tiszakeszi bekötőúton pedig 30 centiméteres hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

A főváros fő- és tömegközlekedési útvonalai jól járhatóak, a BKV járatai rendben közlekednek. A mellékutak jelentős része azonban a letaposott hótól síkos és előfordulnak lefagyott részek is a hó alatt. A gyalogosok sok helyen a síkos járda helyett a letakarított aszfalton közlekednek, ezért kérjük vezessen óvatosan a gyalogos-balesetek elkerülése érdekében - figyelmeztetett a Fővinform.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. munkatársai hétfő hajnalban már 36 órája takarították Budapest útjait a folyamatos hóesés miatt - közölte Szegedi Péter, a cég szóvivője. Összesen 61 munkagépet vetettek be. A fő- és tömegközlekedési útvonalak, hidak és a felüljárók síkosság mentesítése után a mellékutcák letakarítását is megkezdik. A szóvivő szerint a mínusz 7 fokos hidegben a porszerű hó ráfagy az utakra, amelyek rendkívül síkosak lesznek. Ezért az autósoknak téli gumi használatával rendkívül óvatosan kell vezetniük - mondta. Az Rt. a gyalogosbalesetek elkerülése érdekében arra kérte a magánházak tulajdonosait és házkezelőségeket, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól.