Kedden jár le a határidő: az iskoláknak a büfék és az italautomaták üzemeltetőivel felül kell vizsgálniuk a szerződéseket és egyeztetniük kell az új, egészséges kínálatról. Ezt Magyar Bálint oktatási miniszter jelentette be, és a fitneszkazettáiról ismert Schobert Norbi is a program mellé állt. A sajtótájékoztatón többek között kiderült: Norbi gyerekkorában száznégy kiló volt, Magyar Bálint pedig most annyi.

"Remélem, hogy ez a program nem fog elvérezni az élelmiszer-ipari lobbikon" - jelentette ki Schobert Norbi életmódszakértő a büféprogramra utalva, amellyel az oktatási tárca az iskolai büfék kínálatát szeretné egészségesebbé tenni. Schobert is részt vett ugyanis Magyar Bálint sajtótájékoztatóján, amelyen azt jelentette be: az iskoláknak holnapig kell megegyezniük a büfék, ital- és ételautomaták új kínálatáról.

"Nekem csak a népszerűsítés a dolgom" - mondta Norbi az újságíróknak. "A túlsúlyos, mozgáshiányos gyerekek egész élete egy nagy csalódás amellett, hogy egészségügyi problémáik is vannak. Tudom, mert én is voltam száznégy kilós, kövér kisfiú" - kezdte Norbi. "Én most is annyi vagyok" - jegyezte meg a mellette ülő Magyar Bálint.

"Nagyon fontos, hogy a gyerekek ne ízfokozós, glutamátos, egészségtelen chipseket egyenek, így támogatom az ilyen jellegű kezdeményezéseket"- jelentette ki Schobert Norbi, aki ha tehetné, sokkal szigorúbban határozná meg a büfék kínálatát, a gyerekek ugyanis még nem tudják eldönteni, mi a megfelelő étrend számukra.

Az iskolai büfék új kínálatát egy ételekkel megrakott asztallal szemléltették. Sokféle étel közül válogathattak az újságírók: volt többek között gyümölcs, müzli, párolt zöldség hússal, főzelék, székelykáposzta, almás pite - mind egészséges alapanyagokból készült. Elsőként az almás pite fogyott el.

Egyre több a rossz fogú, kövér gyerek

"A gyerekek étkeztetésében egyre nagyobb szerepet játszik a zsebpénz" - fogalmazott Magyar Bálint. A miniszter szerint így a szülő nem látja, mit esznek a gyerekek, a tanárok pedig nem szólhatnak bele abba, hogy a zsebpénzt mire költik a diákok. A rossz mozgáskultúrával és jelentős részben a büfék kínálatával is összefügg egy sor pobléma, például az elhízás, a rossz fogazat, a vérkeringési problémák - mondta Magyar Bálint.

Az iskoláknak keddig felül kell vizsgálniuk a szerződéseket az üzemeltetőkkel, és egyeztetniük kell az iskola-egészségügyi szolgálattal is. Ezt egy tavaly decemberi minisztériumi rendelet írja elő, amely kötelezővé tett egy korábbi, a büfék kínálatára vonatkozó élelmiszer-biztonsági intézeti ajánlást. Az átalakulás mintegy másfél millió iskolást érint.

Ha a büfés nem működik együtt és a felhívás ellenére sem hajlandó változtatni a kínálaton, akkor az iskolaigazgató felmondja az üzlet vagy az áruautomata működtetésére kötött megállapodást. A büfék ügyében a végső szót a szülők mondják ki. A büfé-reformban eleinte még bizonyos ételek - így például az édességek - sokkal szigorúbb tilalmazásáról volt szó, később ez változott.

Az oktatási tárca már elindította tornaterem-építési programját, és a büféprogram megvalósulása után a menzákat alakítaná át - mondta a miniszter. Az elképzelések szerint olyan rendszert kellene kialakítani, amelyben magasabb normatívát kapnának az egészséges ételeket kínáló menzák.

Wirth Zsuzsanna