Szonda: több fideszes megítélése romlott

2006.02.27. 7:10

Inkább a Fidesz-politikusokra nézve volt kedvezőtlen az elmúlt hónap - a Szonda Ipsos Népszabadság által ismertetett felmérése szerint. Főleg Pokorni Zoltán és Rogán Antal megítélése romlott.

Kedvezőtlenebbé vált a Fidesz politikusainak megítélése az elmúlt hetekben, írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján. A közvélemény-kutatásból kiderül, Pokorni Zoltán és Rogán Antal megítélése négy százalékponttal romlott az összes megkérdezett körében. A mépszerűségcsökkenés főleg annak tudható be, hogy a szocialista szavazók táborában még jobban nőtt elutasítottságuk. Az MSZP-szavazók korábban 25, illetve 20 pontokat adtak nekik, ezúttal azonban csak 17-et, és 13-at.

Az MSZP támogatóinak egyre elutasítóbb hozzáállása a többi ellenzéki politikussal szemben is felerősödött. Orbán Viktort például 21 helyett 17 pontra értékelték, miközben Gyurcsány Ferenc rokonszenvmutatója januártól februárig 81 pontról 85 pontra emelkedett a baloldali szimpatizánsok körében. Orbán hasonlóképp magas értéket kapott a Fidesz-hívektől.

A többi politikus megítélése is karakteresebbé vált a kampány során. Kuncze Gábor SZDSZ-elnököt saját pártjának hívei 78 helyett 83 pontra értékelték, az MSZP-szavazói 57 helyett 61-re, míg a Fidesz-szimpatizánsoktól a korábbi 34 helyett csak 29 pontot kapott. Hiller István népszerűsége saját táborában négy pontot, Áder János két pontot emelkedett, míg a másik oldaltól három, illetve öt ponttal kaptak kevesebbet az elmúlt hónaphoz képest.

A toplista élén továbbra is Sólyom László államfő áll, jóllehet népszerűségi indexe neki is esett, összességében négy ponttal. A szocialisták körében 65-ről 59-re, az SZDSZ-esek körében 70-ről 64 pontra csökkent elismertsége, míg a Fidesz-támogatók körében ez nem változott lényegesen - olvasható a Népszabadságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK