A Fidesz szociális ígéreteitől óv Gyurcsány

2006.02.28. 8:32

"Jaj lenne Magyarországnak", ha a Fidesz megpróbálná megvalósítani szociális ígéreteit - mondta kedd reggel sugárzott rádióinterjújában Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint nem a Fidesz szociális javaslatai lesznek Magyarországon a következő évek fő programja, hanem a fejlesztésközpontú állam.

Az MSZP az ország fejlesztését tartja szem előtt a következő négy évre felvázolt programjában, a Fidesz pedig olyan szociális ígéreteket tesz, amiket, ha "megpróbálná (őket) megvalósítani, akkor jaj lenne Magyarországnak, nem kétséges" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Rádióban kedden reggel sugárzott interjújában. A kormányfő szerint azért hagyja válasz nélkül a Fidesz szociális javaslatait, mert úgy látja "nem ez a következő évek Magyarországának a fő programja".

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, akinek nyilatkozatát még hétfőn este rögzítették közölte, a szociális kérdésekről, köztük az adócsökkentésről, a nyugdíjkorrekcióról, a családtámogatási rendszer átalakításáról a koalíció már tavaly ősszel mindent elmondott a parlamentben.

Miközben a Fidesz megvalósíthatatlan szociális ígéreteket tesz, addig "Én egy fejlesztésközpontú államban hiszek, abban (...) hogy Magyarország felemelkedését egy olyan kormányzás tudja biztosítani, amely végre meg meri mondani, hogy gyógyszergyártásban, biotechnológiában, autóipari beszállításban, idegenforgalomban, logisztikai központok építésében van a jövője" - mondta. "A fejlesztés teremt munkahelyet, nem pedig a járulékcsökkentés".

Arra a felvetésre, hogy bármelyik politikai erő is kerül az áprilisi választások után kormányra, kénytelen lesz komoly megszorítási intézkedéseket hozni, a költségvetési adatokra utalva azt mondta: "nem látom okát annak, hogy előrevetítsünk olyan árnyakat, amelyek egyébként a számokkal összevetve (...) nem tűnnek megalapozottaknak".

A miniszterelnök-jelöltek vitájának időpontjával kapcsolatban megjegyezte, nem lenne rendben, ha a Fidesz eredeti javaslatának megfelelően, másnap már kampánycsend lenne, mert akkor "büntetlenül" mondhatnának "szinte bármit". A korábbi vitára utalva azt mondta: "nyáron azt tapasztaltam, hogy Orbán elnök úr a nyugdíjkérdésben szemrebbenés nélkül a maga kormányának teljesítményeként tudta be azt, a 2002. májusát követő nyugdíjemelést, ami a 100 napos programnak a része volt".

Szerinte amikor a 13. havi nyugdíjról érdemben szavazni kellett, akkor a Fidesz vagy nem szavazott, vagy ellene szavazott. "Meg kellett volna legalább a 13. havit szavazni, akkor most lenne hitele a 14. havinak" - tette hozzá. Közölte, vitát folytatni majd csak akkor lehet, ha a Fidesz is bemutatja a programját. Az MSZP hét végén elfogadott programjáról azt mondta: annak minden elemét számon lehet majd kérni.

A kormányfő kijelentette, büszke arra, hogy amit 2002-ben eldöntöttek, azt megcsinálták, ha nem is 100 százalékosan. A pártprogram megvalósítását a házépítéshez hasonlította. Azért tervezünk meg egy házat, hogy felépítsük, de közben apró dolgokat változtatunk rajta. "Azért kell program a következő négy évre, hogy vezesse a cselekedeteinket, aztán közben változtatunk rajta, de a lényegnek annak kell lennie" - mondta Gyurcsány Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK