Gallup: Szoros versenyben a két nagy párt

2006.02.28. 8:56

Hibahatáron belüli különbséget állapított meg a Gallup legfrissebb felmérése is a két nagy párt között. A Fidesz előnye 3 százalék a teljes népesség körében, a miniszterelnök megítélése ugyanakkor már négy hónapja folyamatosan javul. Ha most lennének a választások, az emberek közel kétharmada menne el szavazni.

Továbbra is hibahatáron belüli a különbség a két vezető politikai erő között - derül ki a Gallup legfrissebb közvélemény-kutatásából. A Fidesz 29, az MSZP 26 százalékon áll a teljes népességben körében. A pártot választó biztos szavazók között az eredmény kiegyenlített (Fidesz: 41,7 MSZP: 42,1 százalék).

A kis pártok valamivel több szimpatizánst tudhatnak magukénak, mint egy hónappal ezelőtt. Az MDF-nek 3, az SZDSZ-nek 4 százalékos a támogatottsága a teljes választókorú népesség körében. A többi parlamenten kívüli párt közül a Munkáspárt, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) 1-1 százalékos, a Centrum Párt 2 százalékos támogatottsággal bír.

A határozott pártpreferenciával rendelkezők körében a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben 45 százalékpont a 40-nel szemben. Az SZDSZ ebben a hónapban öt százalékot ért el, az MDF négy, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP), illetve a Centrumpárt két-két százalékos támogatottságot tudhat magáénak ebben a körben.

A választáson biztosan részt venne a megkérdezettek 59 százaléka, közülük 15 százalék nem határozta meg pártpreferenciáját - derül ki a Gallup közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a miniszterelnök munkájának megítélése már negyedik hónapja javul. A januári adatokhoz képest is újabb egy százalékkal többen (47%) vélik úgy, hogy a miniszterelnök jól végzi a feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya 40%-os. A kérdezetteknek 13%-a változatlanul nem nyilvánított véleményt - jegyzi meg a Gallup.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK