Mesterlövészek és térdzoknik kísérik Putyint

2006.02.28. 15:28

A biztonsági zónákban tüzelőállások a tetőn, sugárvédelmi szakemberek az épületekben, vegyészek a konyhákban - többek között ők ügyelnek kedden és szerdán a világ egyik legjobban őrzött személyére Budapesten. Vlagyimir Putyin orosz elnököt 40 fős saját testőrsége mellett 1200 magyar egyenruhás vigyázza. A protokoll sem mindennapi: éjszakánként 1 milliós  lakosztályban alszik, megjelenni a társaságában pedig az uraknak csak sötét térdzokniban lehet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ egyik legveszélyeztetettebb embere, a rendőrség kiemelt, kettes fokozatú biztonsági intézkedéseket léptetett életbe az államfő budapesti látogatásának idejére. E szerint kiterjesztett biztonsági zónákat alakított ki az ORFK és a Köztársasági Őrezred mindazon helyszíneken, ahol az orosz elnök lakik, tárgyal vagy egyáltalán áthalad a konvoja. Garamvölgyi László szóvivő szerint az egyes fokozat nem több ennél, az eltérés abból adódik, hogy jelenleg nincs a védett személy konkrét fenyegetettségéről szóló információ.

Vegyészek turkálnak Putyin vacsorájában

A környező házak tetején kialakított tüzelőállásokban több tucat mesterlövész figyeli Putyint és 500 fős kíséretének fontosabb személyeit. Az orosz és a magyar szakemberek rendszeresen tartanak közbiztonsági, műszaki, vegyi, sugárzási ellenőrzéseket a látogatás helyszínein. A repülőn magával hozott két darab golyó-, rakéta- és vegyi támadás álló jármű egyikében utazik az orosz államfő - mondta az MTI-nek Szabó Ferenc vezérőrnagy, a Köztársasági Őrezred parancsnoka. Az ORFK szóvivője ehhez hozzátette az [origo]-nak, hogy a légteret is lezárják hermetikusan.

Az őrezredtől 200, a BRFK-tól 1000 ember vigyázza Putyint, de csak bizonyos távolságból, mert a közvetlen személyi védelmét saját, 40 fős testőrsége látja el. A látogatás biztonsági előkészítése már jóval a látogatás előtt megkezdődött, több fordulóban két csapat is járt a magyar fővárosban, hogy bemérje a helyszínt, és megnézze, hogy például melyik szálloda mennyire védhető, mennyire felel meg a biztonsági szempontoknak. Garamvölgyi szerint két hónapja kezdődött meg a látogatás biztonsági tervezése.

A szóvivő szerint bár jelentős biztonsági személyzet kíséri Putyint, életéért egyértelműen a fogadó ország szakemberei a felelősek. Nekik kell például az elnök lakhelyéül szolgáló luxusszállodát is biztosítani a szakácsoktól a szobalányokig.  Ma már ételkóstóló nincs, a fogásokat a delegációval érkező élelmiszervegyész és egy magyar vegyész is ellenőrzi, valamint a konyhát is teszteli: előzetesen és az adott napon egyaránt. Nem előkóstolásról van tehát már szó, hanem élelmiszer-vegyészeti vizsgálatról.

Kisestélyi és sötét térdzokni kötelező

Forrás: EPA
Csak térdzokniban lehet megközelíteni

"Hivatalosan nem tudom megerősíteni, hogy Vlagyimir Putyin és kísérete nálunk lakik" - mondta az [origo] megkeresésére Pélfalvi Márta, a Gresham Palace luxusszálloda PR-igazgatója. Sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor nyílt titok, hogy a szállodát már a látogatás előtti napon átvizsgálták a biztonsági emberek, akik számára az egyik legfontosabb szempont az épület kiválasztásásnál az volt, hogy a királyi lakosztály szeparálható legyen. Előírás ugyanis, hogy a testőrök is ugyanott lakhassanak, az elnök közvetlen közelében.

Általában ilyen magas szintű látogatók esetében le szokták zárni az adott szállodát, olykor még egy kávéra sem lehet belépni. Ez így lesz ezúttal is, bár csak órákra. A lezárás bevételkiesést okozhatna, azonban ezúttal az egész szállodát kifizeti a megrendelő. Bár állami delegációról és pénzekről van szó, ilyenkor szokás alkudozni - tudta meg az MTI a szálloda igazgatójától. Az [origo] kérdésére - persze anélkül, hogy elismerné Putyin elszállásolását - Pálfalvi Márta elmondta, hogy a királyi lakosztály ára egy éjszakára 4000 euró plusz áfa, vagyis a 136 négyzetméteres "szoba" ára meghaladja az egymillió forintot.

Ami az események dress code-ját, azaz öltözködési etikettjét illeti, Vlagyimir Putyin  mostani látogatásánál a férfiak számára kötelező a sötét öltöny (amelyhez - bár erről külön nem esik szó, mert magától értetődő - kizárólag fekete, térdig érő zokni dukál, a meztelen boka nem látszódhat ki akkor sem, ha valaki keresztbe teszi a lábát vagy kiszáll az autóból). A hölgyeknek este kisestélyi az előírás - a koktélruha túl merész lehet, a nagyestélyi túl elegáns - árult el néhány részletet a távirati irodának a látogatásról és a szokásokról Ambrus Jenő, a Külügyminisztérium protokollfőnöke. 

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK