Nem piszkálták Putyint a jogsértések miatt

2006.03.01. 16:03

Bár több magyar civil szervezet is arra kérte a kormány képviselőit, hogy Vlagyimir Putyin látogatásán hozzák szóba az állítólagos oroszországi jogsértéseket, ez a jelek szerint nem történt meg. Igaz, Gyurcsány Ferenc szóvivője szerint a kormányfő annyit azért megemlített, hogy az állam mellett a civil szférának is helye van. A politikusok szerint a tárgyalások gazdasági jellegűek voltak.

"Tisztában vagyunk vele, hogy a magyar kormánynak nincsenek hatékony eszközei az orosz kormányzat befolyásolására. Úgy véljük azonban (...), a tisztesség megköveteli, hogy tárgyalásaik során jelezze (...) rosszallását ..." - kéri Gyurcsány Ferencet az a nyílt levél, amelyet hat magyarországi civil szervezet vezetője írt alá.

A jogvédők ebben az emberi jogok folyamatos oroszországi megsértéséről és a civil szervezetek elleni kormányzati intézkedésekről írnak. Oroszországot többször is bírálták nyugati kormányok, elsősorban az Egyesült Államok részéről, egyebek mellett a média állítólagos befolyásolása miatt.

Az Amnesty International Magyarország képviseletében a Kossuth tér sarkában, a metrómegállónál és a Várban, távol a Sándor-palotától tüntethetett tíz-tíz aktivista. A "Tiszteld az emberi jogokat" feliratok szerepeltek magyarul, oroszul és angolul azokon a táblákon, amelyeket a delegációk irányába fordítottak. A felszólítás Vlagyimir Putyinnak szólt.

László Boglár, a kormányfő szóvivője kérdésünkre, miszerint felvetette-e Gyurcsány Ferenc az oroszországi emberi jogok helyzetét vendégének, azt mondta: "A miniszterelnök a plenáris ülésen nem vetette fel ezt a témát, de a beszélgetés során utalt arra, hogy a demokráciában az állam mellett a civil szférának is helye van".

Ábrahám Gergely, a liberális, az emberi jogok fontosságát rendszeresen hangsúlyozó SZDSZ-be pár hete belépett Kóka János gazdasági miniszter szóvivője a következőképpen tolmácsolta az [origo]-nak a politikus véleményét: "Ezeken a tárgyalásokon gazdasági együttműködésekről volt szó, az emberi jogok témaköre nem került szóba. Kóka János liberális politikusként örömmel hallja azokat az orosz nyilatkozatokat, melyek szerint Oroszország a demokrácia és a piacgazdaság irányába tesz lépéseket."

Eörsi Mátyás, a külügyi bizottság szabad demokrata alelnöke kérdésünkre azt válaszolta: "Nem vetettem fel a témát, mert nem vagyok a delegáció tagja. Az Európa Tanácsban viszont ezt már megtettem, de ott nem magyar politikusként, hanem a liberális frakció tagjaként. Azt gondolom, hogy ezt a témát igenis fel kell vetni, de az európai államoknak együtt. Az nem megy, hogy a nagy uniós tagállamok helyett a kicsik tegyék meg azt, hogy ezt szóba hozzák" - mondta Eörsi.

Fodor Márk, a tüntetéseket szervező Amnesty International Magyarország vezetője úgy gondolja, hogy "ezek szerint a magyar kormány tagjai nem gondolják komolyan az emberi jogokat. Nem lehet úgy együttműködni valakivel, hogy nem vesszük figyelembe azt, mi történik az országában az emberekkel. Ez erkölcstelen hozzáállás" - mondja a jogvédő.

A civil szervezet vezetője szerint "ha már barátinak nevezi Putyin és Gyurcsány a közöttük lévő viszonyt, akkor egy barát attól barát, hogy a kényes témákat is meg tudják említeni egymásnak" - mondta Fodor Márk.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK