Putyinék megnyitották a sárospataki könyvek kiállítását

2006.03.01. 12:14

Megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében. Putyin örömét fejezte ki, hogy a jogos tulajdonosukhoz kerültek a könyvek, majd kitüntetéseket nyújtott át, többek között Szabó István filmrendezőnek. A ceremónián jelen volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is.

Gyurcsány Ferenc a díszteremben rendezett ünnepségen örömét fejezte azzal kapcsolatban, hogy a két ország úgy döntött, továbblép a nemzeti fájdalmakon, sérelmeken és egy új jövőt épít. Vlagyimir Putyin a kedd esti sajtótájékoztatón azt mondta a könyvekkel kapcsolatban, hogy a magyar kormányfő "rugalmassága és állhatatossága kellett az ügy sikeres megoldásához".

Putyin kitüntette Szabó Istvánt

"Köszönöm Oroszország, köszönöm Putyin elnök úr" mondta a Nemzeti Múzeumban Gyurcsány, és méltatta mindazokat, akik áldozatosan munkálkodtak azért, hogy a könyvek visszataláljanak sárospataki otthonukba. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a történelmi idők oly sokszor megszakított folytonosságának helyreállításáról van szó. A megnyitón Sólyom László is köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek abban, hogy a könyvek visszakerülhettek Magyarországra.

A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Vlagyimir Putyin örvendetesnek mondta, hogy a sárospataki kulturális és szellemi értékek visszakerülnek jogos tulajdonosukhoz. Ez annak köszönhető, hogy gyökeresen megváltozott a két ország politikai viszonya - tette hozzá. Az orosz elnök kifejtette: a második világháborúban Oroszország elveszítette kulturális értékeinek jelentős részét, ezért az orosz nép érti a sárospataki könyvek "elszármazásával" kapcsolatos veszteséget.

Ezt követően Putyin elismeréseket nyújtott át olyan magyar személyeknek, akik sokat tettek a magyar-orosz kulturális és tudományos kapcsolatok fejlesztéséért. Puskin-érmet kapott többek között Szabó István filmrendező, Domokos Péter, az ELTE finnugor tanszékvezetője és Szvák Gyula, az ELTE ruszisztikai központjának vezetője.

A kiállítás megnyitóján részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Orbán Viktor és Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Demszky Gábor főpolgármester, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, továbbá miniszterek, az egyházak képviselői, a parlamenti pártok vezetői, országgyűlési képviselők.

Üvegkalitkába kerültek az értékek

A Magyar Nemzeti Múzeumban egy könyvtár hangulatát felidézve készítették el az Oroszországból több mint hatvan év után hazakerült könyveket bemutató tárlatot. A kormány és a tulajdonos református egyház képviselői múlt csütörtökön nyitották fel az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) a köteteket tartalmazó hét ládát; a felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékű ősnyomtatványok és könyvek előző nap érkeztek Budapestre.

A Magyar Nemzeti Múzeumba a hét végén átszállított 136 kötetet az intézmény kupolatermében, tizenhárom tárlóban helyezték el; a tárlók közül kettő, a legkorábbi vitrinekből származó, úgynevezett nyilasszekrény, a többi, a kiegyezés körüli években használt asztali tárló. A kupolaterem központi helyére kerültek azok az üvegtárlók, amelyekben a legértékesebb könyvritkaságok láthatóak, ilyen például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri.

A kötetek bizonyos értelemben visszakerültek a múzeumba: 1938-ban, amikor az értékes sárospataki gyűjtemény egy részét Budapestre szállították, a ritkaságokat egy ideig a Magyar Nemzeti Múzeumban őrizték. Onnan kerültek két bank széfjébe, ahonnan - magyar kutatók szerint - szovjet csapatok különleges egységei vitték el 1945 februárjában.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK