Újabb szárnyasok tetemében mutatták ki szerdán a madárinfluenza vírusát. A madárkór miatt pusztultak el vadmadarak Szentendrén, Százhalombattán, Bátmonostoron,  Dunaszentbenedeken és Nagybaracska térségében is. Szakemberek szerint valószínűleg a vírus emberre is veszélyes, H5N1-es variánsa okozta az állatok halálát. A hatóságok szerint emberek és háziszárnyasok továbbra sincsenek veszélyben.

Szerdára újabb madártetemekről bizonyosodott be, hogy a madárinfluenza vírusától pusztultak el - tájékoztatott a kormányszóvivő közleményében. Batiz András tájékoztatása szerint Bátmonostoron egy bütykös hattyú, Szentendrén egy tőkés récée, Dunaszentbenedeken egy bütykös hattyú, Százhalombattán pedig egy kormorán és egy danka sirály hullott el.

Az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján késő délutánra további 12 madártetemről bizonyosodott be, hogy a madárinfluenza vírusától pusztultak el. 11 hattyúról és 1 szárcsáról van szó, az állatok mindegyike a már korábban intézkedés alá vont Nagybaracska térségében hullott el, így további biztonsági lépésekre nincsen szükség.

A magyar szakemberek úgy vélik, hogy valószínűleg a H5N1-es, emberre is veszélyes vírus okozta az állatok elhullását. A végső szót azonban a weybridge-i laboratórium mondja ki, amely az Európai Unióban egyedüliként foglalhat hivatalosan állást ebben a kérdésben. Emberek és háziszárnyasok azonban továbbra sincsenek veszélyben sem az érintett területeken, sem az ország többi részén - közölte a kormányszóvivő.

Süth Miklós országos főállatorvos szerint a vízi élőhelyek környékén további madárinfluenzás esetekre lehet számítani a tavasz folyamán. A főállatorvos szerint a fertőzések megszakadása csak a költözés befejeztével, május végén várható.

A betegség átterjedésének valószínűsége vadmadárról egészséges emberre minimális, az pedig kizárt, hogy a természetes vizektől bárki is megbetegedjen a fürdési szezonban - tette hozzá a főállatorvos.

Az új esetek miatt kijelölték a védő- és megfigyelési körzeteket. Bátmonostor esetében újabb intézkedésre nem volt szükség, mivel zárlati területről van szó. A szentendrei gyanú miatt kialakított védőkörzet Szentendrére terjed ki, a megfigyelési zónába esik Pilisszentlászló, Csobánka és Pilisborosjenő.

A Dunaszentbenedeken talált madárinfluenzával fertőzött tetem miatt kialakított védőkörzet Dunaszentbenedek, Géderlak és Uszód közigazgatási területére terjed ki, a megfigyelési zónába beletartozik Dunapataj, Foktő, Kalocsa, Ordas, Paks, Dunaszentgyörgy, valamint Dunakömlőd is.

A százhalombattai gyanú miatt a város területére érvényes védőkörzetet hoztak létre, a megfigyelési körzetbe tartozik Halásztelek, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Tököl, Szigetcsép, Majosháza, Tárnok, Érd, Diósd, Martonvásár, Ráckeresztúr és Ercsi.

Süth Miklós megjegyezte, hogy az új területeken nem tapasztalták sok állat elhullását, a zárlat csak fokozott ellenőrzést jelent. A védőzónákban így tilos a baromfik szállítása, illetve ez később kizárólag hatósági állatorvos engedélyével lehetséges. A megfigyelési zónákban a belső mozgás engedélyezett, ám baromfi, illetve feldogozott húsáru, tojás, tojásszármazék kivitele szintén engedélyköteles

Február 15-e óta összesen hat helyen kellett Magyarországon védőzónát kialakítani, 13 madár esetében vált egyértelművé, hogy madárinfluenzában pusztult el, és közülük hét esetében az angliai laboratórium is visszaigazolta, hogy H5N1-ről van szó.