Nem titkolhatják a közlönykiadó vezetőinek fizetését

2006.03.02. 13:29

Jogerős ítéletében a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetnek adott igazat a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Hivatalos Közlönykiadó szerkesztőbizottságának tagjainak juttatásaival kapcsolatban. A TASZ korábban hiába próbálta megtudni, hogy a szerkesztőbizottság tagjai évekre visszamenően mennyi fizetést és egyéb juttatást kaptak.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bírósági döntést, és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) javára ítélt a jogvédő szervezetnek a Magyar Hivatalos Közlönykiadó elleni perében. Az adatvédelmi törvény 2005. június elsejétől a korábbiaknál szélesebb körben teszi lehetővé, hogy közérdekből a nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek a közfunkciókat ellátó személyek egyes, a betöltött tisztséggel összefüggésben álló személyes adatai.

Erre alapozva a TASZ a Közlönykiadó szerkesztőbizottsági tagjainak 2002-ig visszamenően kiutalt juttatások (fizetés és egyéb juttatások) pontos összegét szerette volna megtudni, de elutasító választ kapott a kiadó vezérigazgatójától. Az ügyben a TASZ pert indított, melyet első fokon elvesztett.

Schiffer András, a TASZ-t ebben az ügyben képviselő ügyvéd a mostani határozat kapcsán közölte: "Precedens értékű ítéletről van szó, mert bíróság először mondta ki, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága tekintetében nem az adat keletkezésének időpontja számít, hanem kizárólag az, hogy az adatkérés idején az alperes kezelte az adatokat."

Az ítélet szóbeli indoklása során a bíróság kitért arra, hogy a fenti logika érvényesült 1992-ben is, amikor a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt elfogadta a parlament, és ezzel megnyílt az út a korábban keletkezett közérdekű adatok nyilvánossága felé.