Feljelentették a civilek a Király utcai ház bontóit

2006.03.03. 18:55

Ismeretlen elkövető ellen  műemlék megrongálásának gyanúja miatt feljelentést tettek a VI. Kerület Rendőrkapitányságon a Védegylet nevében. A civilek az ellen tiltakoznak, hogy bár szerdán felfüggesztették a Király utca 40. alatti Hild-épület bontását, mégis bontják a házat. 

"Az a tulajdonos, aki a Király utca 40. szám alatti épületet megrongálja, az bűncselekményt követ el" - áll a Védegylet nevében pénteken tett feljelentésben. A civilek a büntető törvénykönyv műemlékekre vonatkozó passzusaira hivatkoztak az ismeretlen elkövető ellen, műemlék megrongálásának gyanúja miatt beadott feljelentésben.

A Védegylet állítása szerint február 23-tól március 2-ig folyamatosan engedély nélkül végeztek bontási munkát a Király utcai épületen, mely maga ugyan nem műemlék, de műemléki környezetnek minősül. Engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól kellett volna szerezni, de ez nem történt meg.

A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, VI. kerületi épület bontását múlt hét pénteken kezdték meg, annak ellenére, hogy a döntés ellen civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak, és Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését Verók Istvántól, a tulajdonos VI. kerület polgármesterétől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK