Illésné Áncsán Aranka lett az Év Embere

2006.03.03. 22:28

Illésné Áncsán Aranka, a tiszadobi gyermekotthon igazgatója nyerte el idén a Magyar Hírlap által alapított Év Embere díjat, amelyet péntek este a budapesti Thália Színházban nyújtottak át. A kilencedik alkalommal odaítélt elismerésről döntő zsűri elnöke, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke azt mondta: a jelöltek közhasznú tevékenységét és értékteremtő munkásságát vették figyelembe.

Illésné Áncsán Aranka négy gyermek édesanyja, akit a hozzá közel állók Anyácskának neveznek. Egyedül indította el küzdelmét a szülők nélkül maradt gyermekek megmentéséért; eltökéltséggel küzd a gyermekszegénység és a romaellenesség felszámolásáért.

Fiatal nevelőtanárnőként értette meg a modern Magyarország legfájdalmasabb igazságtalanságát, a gyermekek elszegényedését; saját sorsán és munkáján keresztül ismerte fel azt, amit szegénységként, romaproblémaként ismer a közvélemény - fogalmazott az MTA elnöke. Vizi E. Szilveszter elmondta: minden évben olyan példaképet állítanak a magyar társadalom elé, aki önzetlen segítségadásával vitathatatlan erkölcsi sikereket ér el.

Az olvasók szavazata alapján nyolc olyan személyt, illetve szervezetet jelöltek az elismerésre, aki, illetve amely eredményeivel vagy egyszerűen mindennapjaival az elmúlt évben példát mutatott embertársainak.

A jelöltek listájára Illésné Áncsán Aranka mellett felkerült Baán László, a Szépművészeti Múzeum új igazgatója, Bojár Gábor vállalkozó, a Graphisoft tervezőszoftver alkotója, Ferge Zsuzsa szociológus, Spiró György író, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője, továbbá Tamás Gábor neurobiológus kutató és az aktív állampolgárok demokráciájában hívő Védegylet nevű civil szervezet.

A zsűrinek Vizi E. Szilveszteren kívül tagja volt Sebestyén Márta népdalénekes, Farkas Ádám, az Allianz Bank kinevezett vezérigazgatója, Szombathy Pál, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Nagy Iván Zsolt rovatvezető és Bodrogi Bea, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója.

A díjat átadó Szombathy Pál kifejtette: gyengül a díj körüli gondolkodásban a hírnév és az ismertség elsőrendű szempontja, egyre inkább olyan teljesítményeket kerestek, amelyek nem a nyilvánosság érdeklődése mellett születnek.

A főszerkesztő a díjazott méltatása után a díjat alapító napilap szellemiségére is kitért. Elmondta, hogy a Magyar Hírlap szemléletmódja liberális, befogadó, de kritikai attitűdjük is egyértelmű, "észalapú, független, pártoktól egyenlő távolságot tartó lapot" akarnak csinálni.

Illésné Áncsán Aranka és az általa vezetett tiszadobi gyermekotthon akkor vált közismertté, amikor Oláh Ibolya, a Megasztár nevű televíziós zenei tehetségkutató műsor ezürtérmese beszámolt arról, hogy ő is a tiszadobi gyermekotthonból indulva, Anyácska pártfogásának köszönhetően érte el sikereit. A pedagógus később naplót írt védence gyermekkoráról; könyvében felidézte és gyermekvédelmi dokumentumokkal is kiegészítette az énekesnőről őrzött személyes emlékeit.