Kirúgta a Fidesz a fenyegetőző jelöltet

2006.03.03. 11:51

Visszalépteti a Fidesz Bagó Zoltánt, és valószínűleg a pártból is kizárják. Erre az után került sor, hogy az MDF hangfelvétellel bizonyította, a fideszes politikus megpróbálta rábírni egyik jelöltjét arra, hogy ne induljon a választásokon. Többek között azzal fenyegette meg Bagó Romsics Imrét, hogy veszélybe kerül az egzisztenciája, ha nem lép vissza. A történtek után Orbán Viktor elnézést kért Dávid Ibolyától, az MDF elnökétől.

Az MDF állítja, hogy a Bács-Kiskun megyei 7., kalocsai választókerület jelöltjét, Romsics Imrét megfenyegette fideszes riválisa, Bagó Zoltán. Bagó arra próbálta rávenni Romsicsot, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. Az MDF ennek alátámasztására vágott hangfelvételeket is nyilvánosságra hozott. A párt birtokában van egy másfél órás beszélgetés rögzített változata, ezt azonban teljes terjedelmében csak akkor teszi közzé, ha ahhoz Bagó Zoltán is hozzájárul.

Az MDF sajtótájékoztatóján közölték, kedd reggel volt az első beszélgetés a két jelölt között, amikor is Romsics 24 órás ultimátumot kapott: ez idő alatt kell eldöntenie, hogy visszalép-e. Egy nappal később ismét beszélgettek, és erről készült a hangfelvétel. E szerint elhangzott, hogy a Fidesz támogatná a kalocsai múzeum igazgatójaként dolgozó Romsics szakmai előmenetelét, ha visszalép a jelöltségtől.

A hangfelvételen konkrét fenyegetés nem hangzik el, de Romsics utalt az előző napi beszélgetésükre. Így Romsicstól hallani olyan állításokat, hogy fenyegetésként és zsarolásként értékeli az elhangzottakat, e szerint ugyanis veszélybe kerül egzisztenciája, ha nem teljesíti a kérést. A sajtótájékoztatón megemlítette azt is, hogy családjára leselkedő, közelebbről meg nem nevezett veszélyre is utalt a fideszes politikus. Emellett Bagó is visszautalt az előző napi beszélgetésre a hangfelvétel szerint, azt mondta, "lehet, hogy én fogalmaztam rosszul, de nagyon ideges voltam. A tegnapi nap az nem konkrét, direkt, effektív fenyegetés volt..."

A hangfelvételeket bemutató sajtótájékoztató után Karsai Péter azt mondta, az eredeti, vágatlan felvételt ügyvédi letétbe helyezték. Ezt csak Bagó Zoltán hozzájárulásával hozzák nyilvánosságra. Közölte, hogy Bagó Zoltántól elvárják, hogy bocsánatot kérjen. A Fidesz elnökét pedig felszólították: vonja vissza a jelöltet. Az [origo] kérdésére Karsai azt mondta, nem fordulnak rendőrséghez vagy a választási bizottsághoz, politikai síkra akarják terelni az ügyet.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője péntek délutáni sajtótájékoztatóján így arra kérte a Fideszt, hogy nevezzék meg az ügy felelőseit. Herényi szerint Bagó Zoltán szavaiból kiderül, hogy felsőbb utasításra cselekedett. A felvételen Bagó ugyanis egy céghez hasonlítja a Fidesz működését, ahol az utasításokat a "felügyelő bizottság" adja. Herényi közölte: kérik a Fideszt, hogy nevezze meg a "felügyelő bizottság" tagjait. A hangfelvételen Bagó többek között azt mondja: "... a felügyelő bizottság részéről kaptam bizonyos utasításokat ....Osztalékot akkor tudnak fizetni, ha nyereséges a cég. Ugyanez működik nálunk is, ha  választásokat országos szinten, megyei szinten, helyi szinten nyerjük, akkor vannak kézzel fogható eredmények, ha nem nyerünk akkor nincsenek."

Bagó helyett Semjén indul

Karsai kérésének a Fidesz eleget tett, Bagó Zoltánt ugyanis visszaléptetik. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményében azt írta: Bagó Zoltán a nyilvánosságra került beszélgetésben tanúsított magatartásával méltatlanná vált arra, hogy a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként induljon a Bács-Kiskun megyei 7. számú egyéni választókerületben, ezért azonnali hatállyal visszaléptetik a képviselő-jelöltségtől. Bagó helyett a párt Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét indítja a választókerületben. A szóvivő szerint a Fidesz országos elnöksége pénteken indítványt tett arra, hogy Bagó Zoltánt zárják ki a pártból is. Szijjártó Péter közleményében azt írja: a Fidesz egyúttal sajnálatát fejezi ki az MDF felé a történtek miatt.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedg levélben kért elnézést Dávid Ibolyától, a MDF elnökétől. "Sajnálattal értesültem arról, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője, Bagó Zoltán úr elfogadhatatlan magatartást tanúsított. A történtekért Elnök Asszony és az MDF elnézését kérjük" - olvasható a levélben. A Fidesz elnöke hozzáteszi: "Kérem Elnök Asszonyt, tájékoztasson, amennyiben a jövőben hasonló információ jut a tudomására."

Ezt megelőzően, csütörtökön Herényi Károly már nyílt levélben fordult a Fidesz kampányfőnökéhez, amelyben választ várt arra, hogy a Fidesz megbízottjai és képviselői felsőbb utasításra gyakorolnak-e nyomást a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeire annak érdekében, hogy álljanak el a választásokon való indulástól. Herényi Károly akkor azt írta, tudomására jutott információk szerint "a Fidesz immár nem csupán az első forduló utáni visszalépések érdekében használ fel különféle, jogilag és erkölcsileg komolyan megkérdőjelezhető eszközöket a politikai versenytársak ellen, hanem az MDF jelöltjeinek már az elindulását is meg kívánja akadályozni az ország más-más választókerületeiben". Rogán Antal válaszlevelében csütörtökön közölte: a Fidesz egyetlen politikusa sem kért arra senkit a Magyar Demokrata Fórum képviselőjelöltjei közül, hogy ne induljon a választásokon.

Hasonló esetek

Herényi Károly pénteken bejelentette: belső vizsgálatot indítanak annak kiderítésre, hogy más MDF-jelöltekkel is történtek-e hasonló esetek. Úgy tudjuk, - ahogyan arra Herényi Károly is utalt levelében - nem ez az egyetlen eset, amikor fideszesek megpróbáltak rábírni MDF-eseket arra, hogy lépjenek vissza. Sok más körzetben is előfordulhatott hasonló, így valószínűleg hamarosan folytatása lesz a mostani ügynek. Azért lehet érdeke a nagyobbik ellenzéki pártnak az MDF-es jelölt visszaléptetése, mert ha csak egy jobboldali jelölt indul egyéni választókerületben, nem oszlanak meg a szavazatok és nagyobb a győzelmi esély.

Nem az első eset volt, hogy megfenyegették az MDF képviselőjelöltjét, korábban egy iskolaigazgató-jelölt lépett vissza - jelentette ki Katona Kálmán, az MDF Országos Választmányának elnöke pénteken. Katona hozzátette: korábban azonban ilyen durva, egzisztenciális fenyegetés nem volt.

Csapody Miklós MDF-es jelölt pedig azt állította, hogy fideszesek gyűjtenek kopogtatócédulát az MDF nevében, így nehezítve a valódi MDF-es aktivisták dolgát. A Fidesz-MKDSZ színeibenn induló Deák András ezt tagadta. Csapody emellett azt is állította, hogy MDF-eseket győzködött levélben a Fidesz arról, hogy rájuk szavazzanak, ne az MDF-re, mert akkor biztosan nem veszik el a szavazat, míg az MDF esetében - mivel a népszerűségi mutatók szerint kétséges, hogy a párt átlépi-e az ötszázalékos küszöböt - elveszhet a voks. Deák András erről azt mondta, hogy küldött ugyan ilyen levelet az MDF-tagoknak, de címlistájuk nem jutott a birtokába.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK