Lefagyott útszakaszok nehezítik a közlekedést

2006.03.06. 7:19

Friss hó már nem esik, de sok helyen kell lefagyott útszakaszokra, és - főleg az ország észak-keleti - részén hóátfúvásokra számítani. A fővárosban a mellékutakon kell fokozottan figyelni. A vasúti közlekedés viszonylag zavartalan, de jegesedés miatt több helyen kell késésekre számítani.

Nincsenek nagy fennakadások a közlekedésben, de a vasárnap leesett hó sok helyen lefagyott, erre az egész országban számítani kell - közölte hétfő reggel az Útinform. Elzárt település, járhatatlan útvonal nincsen. Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, Zemplén térségében ugyanakkor továbbra is vannak személygépkocsival nehezen járható kisebb utak. Friss hó sehol nem esett.

Az ország nagy részén télies útviszonyok fogadják az autósokat, Borsodban és a Nyírségben több mellékút nehezen járható. Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye területén a fő- és mellékutak burkolata hókásás, latyakos. Hasonló a helyzet a Dunántúlon a Bakony és az Őrség útjain, Belső-Somogyban, Zalában és Paks környékén ahol havas vagy latyakos szakaszokra kell számítani.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Zemplénben, a Bodrogközben, a Taktaközben és a 37-es főút vonalában a feltámadt szél hordja a havat, kisebb hóátfúvások már kialakultak a folyamatos takarítás ellenére is. Hidasnémeti, Vilmány, Fóny, Megyasszó, Abaújszántó, Hejce, Hernádcéce, Cigánd és Pácin környékén egy-egy bekötő út személykocsival csak nehezen járható. A Nyírségben Nyírbogdány, Dombrád, Demecser, Gávavencsellő és Kemecse körzetében hófúvásos szakaszok alakultak ki. A Bükk és a Mátra hegyvidéki útjai is havasak.

Az országos közúthálózaton kora reggel óta közel ötszáz munkagép dolgozik, ennek ellenére biztonságosan csak a megszokottnál lassabban lehet közlekedni - közölte az Útinform.

A fővárosban a főutak, tömegközlekedési útvonalak jól járhatók, többnyire vizes a burkolatuk. A mellékutcákban - főként a külső kerületeken és a budai hegyekben - havas, jégbordás szakaszokra kell számítani - közölte hétfő reggel a Fővinform. A tömegközlekedésben nincs fennakadás, valamennyi járat a teljes vonalán közlekedik.

Kisebb késésekkel, de valamennyi vasútvonalon megindulhat a közlekedés - közölte hétfő hajnalban a MÁV szóvivője. A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon a vasárnapihoz hasonlóan az eljegesedett vezetékek miatt továbbra is csak 80 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok, így az intercityk 15-20 percet késnek. A sebességkorlátozásra azért volt szükség, hogy megelőzzék a mozdonyok áramszedőinek vagy az eljegesedett felsővezetékeknek a leszakadását.

Görögszállás, Tiszalök és Nyíregyháza környékén hóekék dolgoztak az éjszaka hóátfúvások megszüntetésén, a váltóállító berendezéseket is kitisztították. Az elővárosi vonatforgalomban is előfordulhatnak 10-15 perces késések, de nem minden vonatnál. Szolnokon váltó-állítási gondok miatt 15-20 perces késéssel közlekednek a szerelvények.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK