Nincs esély arra, hogy belátható időn belül nyilvánosságra kerüljön a Romsics Imre MDF-es és Bagó Zoltán fideszes képviselőjelölt közötti beszélgetésről készült hangfelvétel teljes terjedelmében, vágatlanul. Ez azért lehetne érdekes, mert Bagó azt állította, hogy a beszélgetés teljes terjedelmében pont szöges ellentéte annak, mint amit a szerinte kiragadott részletek sugallnak. Ehhez képest a volt fideszes jelölt az [origo]-nak azt mondta, hogy csak az után járulna hozzá a teljes felvétel közléséhez, ha az ügyben bírósági döntés születik.

A választási kampány alatt már biztosan nem fog kiderülni, hogy pontosan mi is hangzott el a Bagó Zoltán és Romsics Imre közötti másfél órás, politikai botrányt kirobbantó beszélgetésen. A felek álláspontja alapján ugyanis az derült ki, hogy a vágatlan felvételt egyelőre csak a bíróság ismerheti meg, a szélesebb nyilvánosság legfeljebb ez után hallgathatná meg azt.

A fideszes politikus visszaléptetéséhez pénteken elegendőnek bizonyult a beszélgetés részleteinek nyilvánosságra hozatala is, a Fidesz vezetői már ezek alapján is elnézést kértek az ügy miatt az MDF-től. Bagó Zoltán viszont szombaton azt állította, hogy a beszélgetés teljes terjedelmében pont szöges ellentéte a megjelenteknek. Bagó akkor közölte azt is, hogy bírósághoz fordul, mert álláspontja szerint Romsics Imre MDF-es képviselőjelölt valótlanul állítja róla, hogy fenyegetéssel, zsarolással próbálta visszalépésre bírni.

Karsai Péter MDF-es politikus pénteken, az ügy kipattanásakor azt mondta, a vágatlan hangfelvétel egyetlen példányát ügyvédi letétbe helyezték, és azt csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha ehhez Bagó hozzájárul. A beszélgetés során ugyanis mások személyiségi jogait érintő kijelentések is elhangzottak.

Bagó Zoltán az [origo] kérdésére azt mondta, egyelőre nem kapta meg a vágatlan hangfelvételt. Ezért addig, amíg nem tudja, valóban az szerepel a felvételen, ami elhangzott, nem is járul hozzá annak nyilvánosságra hozatalához. Amennyiben megismeri a felvételt, akkor is csak az általa kezdeményezett bírósági eljárás lezárultát követően kerülhet nyilvánosságra a teljes anyag. Azt mondta, mivel szerinte jogsértő körülmények között, tudtán kívül készült a felvétel, ezért ahhoz nem asszisztál, hogy ez most nyilvánosságra kerüljön, mert akkor ő is jogsértést követne el. Bagó azt mondta, ha a bíróság megvizsgálta a felvételt, és döntött az ügyben, utána kaphat csak nyilvánosságot a dokumentum.

Az MDF-nél megkeresésünkre azt mondták: az egyetlen eredeti, vágatlan felvétel ügyvédi letétben van. Ezt nem másolgatják, ha Bagó hozzájárul, nyilvánosságra hozzák, de nem adják oda neki. Amennyiben viszont a bíróság kéri, eljuttatják a felvételt, és állnak a per elé.

Az MDF pénteken közölte, hogy Bagó Zoltán fideszes képviselőjelölt megfenyegette és zsarolta kalocsai jelöltjüket, Romsics Imrét. Hangfelvételrészleteket is közöltek ennek alátámasztására. E szerint Bagó kérte Romsicsot, hogy lépjen vissza. Cserébe azt ígérte a felvételek szerint, hogy támogatná a szakmai előmenetelét a múzeumigazgatóként dolgozó Romsicsnak. A felvételeken konkrét fenyegetés nem hangzik el, csak Romsics utal egy korábbi, nem rögzített beszélgetésre, amikor Bagó - Romsics állítása szerint - fenyegető kijelentéseket tett. Az ügy miatt a Fidesz visszaléptette Bagót.

Komáromi Gergely