Nyilvános lehet a Postabank-jelentés

2006.03.06. 14:33

A kancelláriaminiszter támogatja a Postabankról készült Kehi-jelentés nyilvánosságra hozatalát. A dokumentum jelenleg titkos, ennek feloldását kérte Kiss Péter a Kehitől. A jelentés korábban vitákat váltott ki, abban állítólag több, a Fideszhez köthető személy érintettsége is felmerült.

A Postabankkal kapcsolatos vizsgálati anyagok titkosításának feloldását és a jelentéstervezet mielőbbi nyilvánosságra hozatalát kérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi) Kiss Péter kancelláriaminiszter. Kiss Péter levelében jelezte azt is, hogy a titkosítás feloldásakor figyelembe kell venni a banktitok és az üzleti titok védelmét előíró jogszabályokat is.

Az ügy előzménye, hogy Veres János pénzügyminiszter február 16-án kérte be a Kehitől a Postabank vesztesége okainak és a személyes felelősség megállapítására vonatkozó vizsgálat anyagait. A Kehi elnöke másnap hat dokumentumot küldött át a Pénzügyminisztériumba, s egyben kérte, hogy a tárca foglaljon állást: indokolt-e az azokban szereplő adatok titkosítása.

A kérdésről szakértőket is megkérdezett a minisztérium, majd az alapján jelezte: nem ellenzi a minősítés feloldását; a titkosítást azonban annak idején nem a Pénzügyminisztérium rendelte el, így annak feloldásáról sem intézkedhetett. Ezek után kérte Kiss Péter a titokgazda Kehitől a felülvizsgálatot, illetve a dokumentumok mielőbbi nyilvánosságra hozatalát - tájékoztatott közleményében a kormányszóvivő.

A Postabank-jelentés annak ellenére, hogy egyelőre titkos, korábban már vitát váltott ki, mivel a dokumentum néhány állítólagos másolata mégis kiszivárgott. A jelentéstervezet szerint az államnak 30 milliárd forintos kára keletkezett a bank támogatásából, a dokumentum állítólag a Fideszhez köthető személyek érintettségét is felvetette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK