Még nincs árvízveszély a Tisza mentén

2006.03.07. 20:13

Bár jelentős árhullámok alakultak ki a Tiszán a csapadékos időjárás hatására, a szakemberek szerint még nincs árvízveszély - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője kedden.

A hét végén Erdélyben a nagyrészt eső formájában lehullott csapadék hatására árhullámok alakultak ki a Tisza bal oldali mellékvizein, a kárpátaljai Técsőnél a Visó és az Iza hatására a folyó vízszintje két és fél métert emelkedett - mondta Csont Csaba.

Tájékoztatása szerint jelentősebb árhullámok jelentek meg a Túron, a Krasznán és a Szamoson is, ezek együttes hatására a Tisza magyarországi szakaszán is megemelkedett a folyó vízszintje, így a következő napokban magasabb készültségi fokozat elrendelése várható az árhullám levonulása miatt.

A szóvivő elmondta még, hogy a Tiszán Zalkod fölött mintegy három kilométer hosszúságban 150 centiméter vastag jégtorlódás alakult ki, Balsa térségében a folyót 90 százalékban zajló jég borítja, míg Tiszabercelnél gyenge zajlás a jellemző.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK