Meghátrált a Pető Intézet korábbi vezetője

2006.03.08. 12:41

Mégsem akar visszatérni korábbi munkahelyére a Pető Intézet másfél évvel ezelőtt elbocsátott igazgatója, hiába adott neki igazat a bíróság az elbocsátásának jogszerűségét vitató perben. Az igazgatónő kedden megegyezett az intézetet fenntartó kuratóriummal. Az intézet dolgozóinak többsége csalódottan fogadta a korábbi igazgató meghátrálását, ők továbbra is vitatják a jelenlegi igazgató kinevezésének jogszerűségét.

Hiába adott igazat a bíróság a Pető Intézet másfél évvel ezelőtt elbocsátott igazgatójának, Kozma Gyuláné mégsem akar visszatérni korábbi munkahelyére. A volt igazgatónő jogszerűtlennek tartotta másfél évvel ezelőtti elbocsátásának körülményeit, ezért pert indított annak érdekében, hogy helyezzék vissza állásába.

A bíróság a közelmúltban kimondta, hogy az igazgatónőt valóban jogszerűtlenül bocsátották el, Kozma Gyuláné azonban kedden megegyezett az intézetet fenntartó kuratóriummal, valamint az intézet új igazgatójával, és kijelentette, hogy sem tanárként, sem igazgatóként nem tér vissza a Pető Intézetbe.

Az intézet dolgozóinak többsége csalódottan fogadta a korábbi igazgató meghátrálását, ők ugyanis abban bíztak, hogy a jelenlegi igazgatónő, Makói Zita kinevezése körüli vitát lezárhatja a másfél évvel ezelőtti vezető visszatérése. Makói Zita igazgatói legitimitását továbbra is vitatják, ezt zöld szalag viselésével jelzik.

Makói Zita kinevezésének miniszterelnöki megerősítését több hivatalos vizsgálat is megelőzte, melyek nem találtak jogszerűtlenséget az új vezető kiválasztásában. A vizsgálatokra azért volt szükség, mert a Pető Intézet vezetőinek többsége azt állította, hogy Makóit jogszerűtlenül választotta meg a kuratórium, valamint szakmailag is alkalmatlannak tartották a feladatra. Állításukat Kolláth György alkotmányjogász is megerősítette: a jogász szerint a főigazgató kiválasztásának módja jogellenes volt.

A Pető Intézet új főigazgatója múlt héten lakatos segítségével jutott be az irodájába, mert a legitimitását vitató főiskolai vezetők nem adták át neki a kulcsokat.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK