Penészes és fanyar ízű kolbászt is találtak

2006.03.09. 15:17

Penészes külsejű és porcdarabkákat tartalmazó kolbászokat lepleztek le a fogyasztóvédők. A Kosár Magazin tesztjén kiderült: a kolbászok többségének kellemetlen az illata, és fagyasztás nélkül rövid idő alatt ehetetlenre keményednek. A tizennyolc levizsgáztatott hústermék közül mindössze kettő érdemelte ki a kiváló minősítést.

A legtöbb előre csomagolt kolbász csak elégséges vagy közepes színvonalat üt meg - állapította meg a Kosár Magazin tesztje. A fogyasztóvédők 18 terméket vizsgáltak meg csomagolás, alak, méret, szín, íz, állag és illat alapján.

A minták között volt baromfitermelő gyártotta sertéskolbász, kis cég mangalicaterméke, biokolbász és nagy gyártók ismert terméke is.

Csupán két hús érdemelte ki a kiváló minősítést, öt-öt kolbász bizonyult jónak, illetve közepesnek, három fért bele az elégséges kategóriába, kettőt pedig ehetetlennek minősítettek a fogyasztóvédők.

Az egyik leleplezett húsféleségnek penészes volt a külseje, a másik pedig porcdarabkákat tartalmazott. Több kolbász pontszámát rontotta le kellemetlen, savanykás illata, furcsa színe is.

A fogyasztóvédők a kolbászok tartósságát is tesztelték. A minták egy részét fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tettét, a többit kamrában fellógatva tárolták. Két hét elteltével újra elővették őket, hogy megnézzék, változott-e a minőségük, állaguk.

Míg a hűtőben tartott kolbászoknak nem ártott az idő múlása, a kamrában tárolt húsok szinte ehetetlenre keményedtek, felületük megzsírosodott.

A tesztelésen kiderült, hogy a csomagolás alapján alkotott ítéletben nem igazán lehet megbízni, a legtöbb pontot ezen a téren épp az a kolbász gyűjtötte be, amelyet penészessége miatt később teljesen ehetetlennek minősítettek a fogyasztóvédők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK