Négyszer belephetné Budapestet a belvíz

2006.03.09. 13:03

A főváros területének négyszerese van belvíz alatt az országban, az érintett területek többsége szántóföld. A belvíz miatt eddig 130 embert kellett kitelepíteni. Jelenleg áradnak a hazai folyók, a Tisza felső szakaszán pedig zajlik a jég.

A belvízzel elöntött területek nagysága csütörtökre elérte a 210 ezer hektárt, így jelenleg már négy budapestnyi terület van víz alatt - derül ki a környezetvédelmi minisztérium közleményéből. Az elöntött területek jelentős része szántóföld. Az olvadással azonban várhatóan tovább nő a belvíz alatt lévő területek nagysága.

A belvíz továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében okozza a legnagyobb problémát. Jelenleg 129 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, harmadfokú készültség két településen, Fegyverneken és Gyomaendrődön van érvényben.

Dobson Tibor, az Országos Kataszrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: újabb kitelepítésekre nem került sor, a belvíz miatt eddig összesen 130 ember volt kénytelen elhagyni az otthonát. Dobson hozzátette: a kitelepítések szórványosak voltak, eddig összesen 19 településen került sor erre.

Jelenleg 644 km-en van árvízvédelmi készültség: harmadfokú a készültség a Krasznán, másodfokú készültség van érvényben a Berettyó alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyón, és a Sebes-Körös torkolati szakaszán. A Fekete-Körösön és a Berettyó felső szakaszán csökkent, a Túron pedig csütörtökre megszűnt a védelmi készültség.

A környezetvédelmi tárca közlése szerint a Tisza magyarországi szakaszán, Tokajtól Tiszaugig zajlik a jég. A folyószakaszon a jégtörő hajók készültségben vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK