Sokan meg akarnak szabadulni teljesen egészséges macskájuktól a madárinfluenzától való félelmükben. Mióta a szomszédos Ausztriában macskákban is kimutatták az emberre is veszélyes H5N1-vírus megjelenését, a fővárosi és Pest megyei állatmenhelyeken és állatorvosoknál félszázan jelentkeztek, hogy le akarják adni vagy el akarják altatni állatukat.

Magyarországon még egyetlen madárinfluenzával fertőzött macskát sem találtak, mégis gyakorlatilag pánik tört ki az állattartók körében az elmúlt egy hétben, mióta Ausztriában macskában is kimutatták a madárinfluenza vírusát - mondta az [origo]-nak Bélafalvy Krisztina, a Noé Állatotthon Alapítvány sajtószóvivője.

Budapest legnagyobb menhelyét több Pest megyei és fővárosi állatorvos is arról értesítette: naponta tucatnyian jelentkeznek náluk azért, hogy altassák el amúgy egészséges macskájukat, mert félnek az állaton keresztüli megfertőződéstől - közölte a sajtószóvivő.

A hazai menhelyek teljesen tele vannak, többek között a bezárt soproni kutyatelep lakóinak befogadása miatt, így nem tudnak átvenni további állatokat. Bélafalvy Krisztina szerint azonban néhány egyszerű óvintézkedés betartásával teljes biztonságban tudhatják magukat az állattartók és kedvenceik is.

A legnagyobb fővárosi menhelyen már most attól tartanak, hogy sokan egyszerűen kirakják állatukat. Ez indokolatlan, ráadásul 2004 óta bűncselekménynek is számít, ami akár két évig terjedő börtönnel is büntethető - mondta Bélafalvy Krisztina, aki szerint ha további emlősökben, így kutyában is kimutatják a vírust, még több állat kerülhet utcára.

A macskák körében eredendően nincs is influenzás betegség, így csak akkor kaphatják meg a madárinfluenza-vírust is, ha fertőzött állatot esznek, méghozzá nagyobb mennyiségben - mondta az [origo]-nak dr. Varga János állatorvos, a budapesti állatorvos-tudományi kar egyetemi tanára. Az emlősök ausztriai és németországi megfertőződésével kapcsolatban pedig meg kell várni a karantén végét, mert jelenleg még nagyon kevés az ezzel kapcsolatos tapasztalat - tette hozzá Varga.

Az állatorvos szerint egy madárinfluenzával fertőzött macska tünetei a következők lehetnek: étvágytalanság, magas láz, elesettség, orrfolyás és erősen ziháló légzés. Ha a macskán ezeket a tüneteket észleljük, akkor feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni, ha pedig elhullott macskát találunk, nem szabad hozzányúlni, azonnal értesíteni kell a hatóságokat - mondta dr. Varga János.

Az Európai Unióban a Németországhoz tartozó Rügen szigetén mutatták ki először, hogy emlősállatot - egy macskát - fertőzött meg a H5N1 vírusaltípus, annak is az ázsiai variánsa. A macska valószínűleg fertőzött vadmadarat evett. Egy osztrák állatmenhelyen három macskát minősítettek fertőzöttnek, de az állatok túlélték a betegséget.

Az állatorvos tanácsai: hogyan védjük állatainkat a madárinfluenzától

A legfontosabb, hogy a madárinfluenzával érintett területeken ne engedjék ki a macskákat; tartsák őket biztonságos, zárt helyen!

Ha a bent tartást semmiképpen nem tudják megoldani, a macskát csak jóllakottan, etetés után engedjék ki, a köztudottan finnyás állatoknak nem lesz kedvük megkóstolni az elhullott madarak tetemeit!

Ha egy kis csengő is kerül a macskák nyakába, ezzel jó eséllyel a beteg madarakat sikerül elriasztaniuk!

Aki megengedheti magának, "macskabiztossá" is teheti kertjét, és az ablakunkra ideiglenesen szúnyoghálót vagy tyúkhálót szerelve az állat nem szökhet ki a kertbe.

Minden macskatartó ellenőrizze a kertjét reggel-este, és amennyiben elhullott madártetemet talál, azt az illetékes hatóságokkal távolíttassa el és gondoskodjon arról, hogy macskája ne érintkezhessen vele.

A kutyatartókat is hasonló óvintézkedéseket tehetnek és mindenki fokozottan ügyeljen arra az érintett területeken, hogy kedvencük ne érintkezhessen elhullott madarak tetemeivel.

Gergely Zsófia