Terjed a belvíz és jön az ár

2006.03.11. 10:22

Miközben egyre nő a belvizes területek nagysága, több folyón is árhullám érkezik. A Dunai árhullám már elérte a magyarországi szakaszt, a Kraszna vízgyűjtőjén hullott sok csapadék, egyelőre a romániai szakaszon emelte meg a vízszintet. A Tisza ugyanakkor apad. Szombatra már 213 ezer hektárnyi, főleg mezőgazdasági terület állt víz alatt országszerte, a belvíz miatt kiköltöztetettek száma 165-re emelkedett.

Újabb 34 embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt péntek óta az ország több településéről; a vízzel borított területek nagysága pedig már eléri a 213 ezer hektárt - közölte szombaton az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Jelenleg 165 ember kénytelen szükségszálláson lakni belvízzel veszélyeztetett otthona helyett. Pénteken Hajdú-Bihar megyei Derecskéről 26, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókról hatot, Békés megyéből pedig két embert kellett elköltöztetni.

Jelenleg 131 önkormányzatnál van érvényben valamilyen szintű belvízi védekezés, ebből a legerősebb, harmadfokú készültséget négy településen rendeltek el: a Csongrád megyei Domaszéken, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmárton-Kungyalun és Fegyverneken, valamint a Békés megyei Gyomaendrődön.

A belvízi védekezésben 870-en vesznek részt, a szakemberek és segítőik 350 technikai eszközzel, köztük szállítójárművekkel, munkagépekkel segítik a kárelhárítást. Dobson Tibor szerint a tűzoltókat pénteken 90 esetben hívták segítségül a belvíz elvezetésére, szivattyúzására. A katasztrófavédelmi szóvivő úgy véli, ha folytatódik az olvadás, a következő napokban tovább növekedhet a belvízzel elöntött földek nagysága.

1200 hektár újonnan elöntött terület Borsodban

Az elmúlt 24 órában például 1200 hektárral emelkedett a belvizes területek nagysága Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője szerint jelenleg 31 352 hektárnyi, elsősorban mezőgazdasági föld áll víz alatt a megyében. Tizenegy szivattyútelep működik, ezek csaknem 700 ezer köbméter vizet emeltek át pénteken a főcsatornákból a befogadó - Tisza, Bodrog, Takta - folyókba. A belvíz-védekezési munkákban 64 fő, 8 gépjármű és 7 munkagép vett részt - közölte Csont Csaba. Az Ékövizig működési területén lévő hét belvízvédelmi szakaszból továbbra is négy szakaszon elsőfokú, míg három szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A szakemberek szerint tovább nőhet a belvizes terület a térségben, ugyanis több helyen ismét újabb csapadék esett, és szombaton folytatódik a hóolvadás is, amely előreláthatólag 5-10 milliméter esővel is párosul. A belvízzel veszélyeztetett területeken a még meglévő hó víztartalma eléri a 15-25 millimétert, így a következő 24-28 órában összességében 20-30 milliméternyi csapadékvíz megjelenésére lehet számítani a síkvidékeken.

21 millió köbméter belvizet vezettek el

Belvízvédelmi készültség 11 vízügyi igazgatóság (KÖVIZIG) területén, 71 szakaszon van érvényben ebből 34 szakaszon elsőfokú, 33 szakaszon másodfokú, négy szakaszon harmadfokú. 13 szakaszon folyik még preventív védekezés. Az elöntött terület nagysága 279 ezer hektár, ebből 188 ezer hektár vetés-szántó nagyrészt lefagyott állapotban. Az elmúlt napon 144 szivattyútelep és 2 szállítható szivattyú üzemelt, összesen 16,2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Gravitációsan 5 millió köbméter belvizet vezettek le. A védekezésben 790 fő vett részt.

Az igazgatóságok 92 tározóban, illetve holtágban 140 millió köbméter belvizet tárolnak, ezekben a szabad kapacitás még 72 millió köbméter. Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezés becsült költsége 33,43 millió forint, a védekezés kezdetétől 1,167 milliárd forint.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK