Terjed a belvíz és jön az ár

2006.03.11. 10:22

Az előző napi csapadék hatására a Duna német és osztrák szakaszán, valamint a mellékfolyókon tovább emelkedett a vízszint, az árhullám elérte a folyó magyarországi szakaszát is - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton.

A Tisza-völgyben továbbra sem volt utánpótlása az árhullámoknak. A folyók felső szakaszain az apadás folyamatos. Áradó tendencia már csak a Tisza Kisköre alatti szakaszán, a Hortobágy-Berettyón és a Körösök alsó szakaszain észlelhető. A Balaton vízállása 118 centiméter, a vízeresztés mértéke másodpercenként 28 köbméter. A Velencei-tó vízállása 166 centiméter, a vízeresztés mértéke továbbra is másodpercenként 3 köbméter.

Árhullám jön a Krasznán is

A Krasznán újabb árhullám érkezik, a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részére, ahol jelenleg is harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Az utóbbi 24 órában a hóolvadást gyorsította az eső is, a hazai vízgyűjtőn 10-12, míg a külföldin 10-15 milliméter csapadék hullott. A folyó erdélyi szakaszán Alsószopornál másfél méterrel nőtt a vízszint. Mihalikné Csorbák Erika sajtóreferens szerint a hazai szakaszon Kocsordnál a pénteki 621 centiméteres tetőzés óta, szombat délelőttig mindössze 9 centiméteres apadást mértek. A Kraszna gátjai mentén a vízterhelés hatására megszaporodtak a gát altalaj-szivárgások, ami fokozott figyelmet követel a véderőktől. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a töltéseket.

A többi szabolcsi folyó, a Tisza, a Szamos és a Túr készültségi szint alatt apad, a csapadék és a hóolvadás együttes hatása még nem jelentkezett egyik folyórészen sem.

Idén 218 millió forintot költöttek árvízvédelemre

Harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Krasznán, másodfokú a Berettyó alsó és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Elsőfokú készültség van a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Kettős-, és a Hármas-Körösön. Jelenleg összesen 657 kilométeren van készültség, ebből 406 kilométeren elsőfokú, 188 kilométeren másodfokú, 63 kilométer hosszon pedig harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezés becsült költsége 12,4 millió forint volt. A védekezésben 684 fő vett részt. Az év eleje óta 218 millió forintot költöttek a védekezésre. A Tisza magyarországi szakaszán már csak helyenként észleltek 10-20 százalékos jégzajlást. A javuló helyzetre tekintettel a tiszai jégtörők készültségét pénteken megszüntették, és a hajókat visszarendelték tokaji állomáshelyükre.

A Fehér- és a Fekete-Körösön megszűnt a készültség

Megszűnt a Fehér- és a Fekete-Körösön az árvízvédelmi készültség, ám a folyók a romániai szakaszokon enyhén áradnak - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szombaton. Bak Sándor elmondta, másodfokon védekeznek a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón, a Hármas-Körös pedig Szarvastól lefelé még lassan árad.

Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. A réhelyi szakaszon szombat déltől harmadfokúra emelték a készültséget, így a tízből immár három helyen a legmagasabb a készültség. A térségben 28 településen rendeltek el az önkormányzatok belvízvédelmi készültséget, közülük 16-ban másod, 12-ben pedig elsőfokú a készültség.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK