A Balaton déli partján utcákat, strandokat öntött el a víz, de lakóházak nincsenek veszélyben. A lellei szabadstrandot homokzsákokkal védik. Vas megyében a viharos szél több fát is villanyvezetékre döntött.

Méteres hullámokat korbácsolt a Balatonon az erős északi szél, a déli partot több helyen is elöntötte a víz, lakóházakat azonban nem veszélyeztet - közölte a katasztrófavédelem vasárnap. A 80, helyenként 100 kilométeres erősségű szél "megnyomta" a tó vizét, amelynek vízszintje jelenleg meglehetősen magas, 116 centiméter, ezért a hullámok kicsaptak a partra - mondta Heizler György, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Fotó: MTI

Tájékoztatása szerint Balatonlellén a szabadstrandon három hektárnyi területen áll a víz. Nyolc faház, három üzlet és egy hatlakásos társasház található ezen a területen, a strandra 200 homokzsákot vittek ki, hogy útját állják a tó vizének. A tűzoltók irányításával 25 helyi önkéntes építi a gátat, a mögötte lévő vizet pedig visszaszivattyúzzák a tóba.

Az igazgató elmondta, hogy Fonyódon az úgynevezett Szúnyog-szigeten a kicsapódó hullámok elértek négy faházat, Balatonbogláron pedig egy partközeli utcában 13 ház lábazatát "nyaldossa a víz". Balatonfenyvesen, a déli part egyik legmélyebben fekvő településén a katasztrófavédelmi szakemberek valamennyi part menti utcát végigjártak, jelentésük szerint a házakat jelenleg nem veszélyezteti a víz.

Vas megyében szélvihar tombolt

Vas megyében fákat döntött ki, tetőket rongált meg a viharos erejű szél vasárnap. A katasztrófavédelem beszámolója szerint Szombathelyről, Körmendről és Sárvárról is érkeztek riasztások, a viharos szél több fát is villanyvezetékre döntött. Egy kidőlt fa Körmenden külterületén elzárt egy utat, ott egy ideig nem lehetett közlekedni, Szombathely belvárosában egy ház ablakának zsalugátere szabadult el, Sárváron egy 20 méter magasságú fenyőfa dőlt rá egy villanyvezetékre. Személyi sérülést nem okozott a szélvihar.