A tanárok is a kötelezőket olvassák

2006.03.14. 10:58

Ponyva helyett szakirodalmat olvasnak a tanárok, ritkán járnak kiállításokra és színházba, a filmek közül pedig a klasszikusokra szavaznak - derül ki egy felmérésből, amely a pedagógusok kulturális szokásait vizsgálta. Minden negyedik tanár több mint egy éve nem volt moziban és még soha nem látott operaelőadást.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) által készített kutatás során több mint kétezer középiskolai pedagógust kérdeztek kulturális szokásaikról, így arról, milyen könyveket olvasnak, melyek a kedvenc magyar és külföldi filmjeik és milyen gyakran járnak moziba, színházba és kiállításokra.

A tanárok többsége egyértelműen a szakirodalmat részesíti előnyben a szépirodalommal szemben, szórakoztató irodalmat pedig kevesen olvasnak. A szakirodalom legelkötelezettebb olvasói az iskolaigazgatók, míg a szépirodalmi művek legfőbb rajongóinak a magyar nyelv és irodalomtanárok bizonyultak. A tanárnők általában gyakrabban olvasnak szépirodalmi könyveket, mint férfi kollégáik, érdekesség viszont, hogy a ponyvákat a fizika tanárok kedvelik legkevésbé.

A felmérés eredménye alapján úgy tűnik, a tanárok a kötelező olvasmányok közé tartozó könyveket olvassák legszívesebben: a 20-as toplistában előforduló olvasmányok ötven százaléka ezek közül kerül ki ( Az ember tragédiája, a Légy jó mindhalálig, az Édes Anna vagy a Pál utcai fiúk). Az abszolút kedvenc az Egri csillagok, amelyet Márai: A gyertyák csonkig égnek, majd az Abigél című regény követ. A külföldiek közül a Száz év magány a leginkább kedvelt a pedagógusok körében, második a Mester és Margarita, a harmadik legnépszerűbb pedig az 1984, de a toplista vége felé azért a diákok nagy kedvenceit, a Harry Potter könyveket is megtalálhatjuk.

Inkább kiállításra mennek, mint moziba

Klasszikus filmeket néznek legszívesebben a tanárok a FISZ felmérése szerint, a külföldi filmek toplistáját éppen az életre nevelés kérdését boncolgató A holt költők társasága vezeti, ezután következik az Esőember és a Hair. Sokak kedvence még a Gyűrűk ura trilógia, a Ben Hur és a Forrest Gump is.

A magyar filmek közül két nagy klasszikus, a Tanú és az Indul a bakterház áll a lista élén, de dobogós lett az Üvegtigris is. Az újabb magyar filmek közül a legtöbben a Magyar vándort, a Kontrollt és a Valami Amerikát említették meg kedvencként, de a pedagógusok körében népszerűek a kötelező olvasmányokat feldolgozó alkotások is, például az Aranyember.

A kutatás szerint minden negyedik tanár több mint egy éve nem volt moziban, igaz, a budapestiek egyértelműen gyakoribb mozilátogatók, mint vidéki kollégáik. Kiállításokra az iskolaigazgatók járnak leggyakrabban, viszont a pedagógusok harmada ritkán választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját. Színházba is az igazgatók látogatnak el a legsűrűbben, a budapesti tanárok ezen a téren is jelentősen lekörözik a vidékieket. A legkevésbé az opera-látogatás tartozik a kedvenc időtöltéseik közé, és minden negyedik tanár azt válaszolta, hogy még soha nem volt operában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK