Betegeken viccelődött a blogíró orvos

2006.03.14. 12:50

Betegekkel kapcsolatos történetekről írt - helyenként gunyoros, viccelődő hangnemben -, hónapokon át vezetett, internetes naplójában egy szegedi orvos, aki a mentőknél és a sürgősségin átélt eseteit tette nyilvánossá. A sürgősségin - szerinte írásai miatt - nem hosszabbították meg a szerződését, új munkahelyén pedig megtiltották neki a naplóírást. Megkeresésünkre közölte, attól tart, hogy a mentős állását is elveszíti.

A félállásban a mentőknél és egykor a sürgősségin dolgozó orvos, több mint fél éven át vezette internetes naplóját tavaly júliustól, idén február végéig. A blogját "szegedidoktor" néven vezető orvos meglehetősen gúnyos hangon írt több helyütt a pácienseiről és a magyar egészségügyről. Írásaiból az derül ki: sokszor viccesnek tartotta azt, ami másnak súlyos egészségügyi probléma.

"Kalandok" a balesetin és a mentőknél

A feltételezhetően fiatal orvos mindig név nélkül, de dátummal, általában néhány napos szünetek után, összegyűjtve írta meg a mentősöknél, illetve a sürgősségi ügyeletben tapasztalt, általa legérdekesebbnek ítélt eseteket. A blog címe: Egy szegedi orvos kalandjai a baleseti sebészeten és a mentőknél. Időnként kollégáiról is írt: "Az ügyeletesek egy jelentős része csak dísznek van ott, szakmailag némelyikük olyan szinten van, hogy jobb, ha nem nyúl a beteghez."

A betegekkel kapcsolatban is marad a helyenként gúnyolódó stílusnál. "Egyszercsak bejön egy középkorú nő, és előadja bánatát, miszerint ő szociális gondozó, egy idős bácsihoz jár, aki már évek óta szépen növesztgeti heresérvét, és mostanra annyira panaszos lett, hogy hajlandó lenne kórházba menni vele" - írja egyik bejegyzésében, majd kisebb káromkodások kíséretében megjegyzi, hogy az idős férfinak akkora volt a sérve, hogy "három focilabda simán elfért volna benne". Más betegek eseteiről pedig smiley-jellel kísérve írt. Például egy fiatal lányról, akit vérző ágyékkal hozott be a mentő.

Hányószacskó az egyetemista fülén

Az adatvédelmi ombudsman véleménye
Megkérdeztük Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost, mi a véleménye a blogon megjelentekről? "Az adatvédelmi törvény azt mondja, hogy akkor minősül személyes adat megsértésének ez, ha közvetve, vagy közvetlenül azonosítható a megemlített páciens. Ha igen, akkor az a probléma, hogy az egészségügyi állapotra vonatkozó adatok különleges adatnak minősülnek, aminek közzétételéhez az érintettnek írásban hozzá kell járulnia." A külföldön tartózkodó ombudsmannak felolvastunk a naplóból, amire azt felelte: "Ilyen formában valószínűleg nem kikövetkeztethető az érintettek személyazonossága."

Az ilyen és ehhez hasonló esetek mellett "szegedidoktor" sok, általa viccesnek ítélt történetet is közöl a praxisából. Például egy esetet a mentők által behozott "kedélyes részeg bácsikáról", akiről kiderült, hogy hajléktalan. A fején horzsolásos sérülésekkel beszállított beteggel kapcsolatban leírja, hogy már az ambulancián lecsavarta egy féldecis üveg kupakját, majd a röntgenben vörösboros kólát készített magának. Volt, hogy egy gyomorproblémás pácienssel és családjával kapcsolatban a következő megjegyzést tette: "romák a drága lelkeim".

"Szegedidoktor" láthatóan nagy kedvvel rögzítette naplójába a hétvégi bulis éjszakákon, az egyetemistákkal kapcsolatos történések következményeit is. Olvashattuk a blogján, hogy egy tánc közben "ronggyá szakadt" bokaszalaggal behozott lány, még a kezelés vége előtt, a röntgen után, egyszerűen lelépett. Másik alkalommal több srác hozta be "merevrészeg" társát, akinek a tarkója sérült, az orvos szerint valószínűleg "dobott egy hátast". A blog szerzője számára mégis az volt a legérdekesebb, hogy a haverok a fülére akasztottak egy tescós zacskót, ha szükséges, tudjon hova hányni.

"Kerüld el a magyar egészségügyet"

Ha külön nem emelné ki, a naplóíró történeteiből e nélkül is elszomorító kép alakulna ki a mai magyar egészségügyről; az orvos azonban többször erről is ír. Egy helyen lejegyzi, hogy az átlagos betegek mellett vannak VIP-páciensek is, akik általában valamelyik főnök rokonságához, ismeretségi köréhez tartoznak, és ezek elvárják, hogy mindenki körülöttük ugráljon. "Tisztában vannak önnön fontosságukkal" - írja az orvos.

Kritikájában a legfelsőbb döntéshozók felelősségéről szól. "Bárki is hiszi azt, hogy a minisztérium (vagy egyéb illetékes elvtárs) nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik ma a magyar egészségügyben, nagy tévedésben él. A döntéshozók nyilvánvalóan tudják, mi a helyzet, de semmit sem tesznek ellene" - írja.

A blogíró időnként a naplójába is beletette az olvasóknak, érdeklődőknek szánt válaszait, így egy feltételezhetően végzős orvostan-hallgatónak szánt tanácsát: "Messzire kerüld el a magyar egészségügyet, ha jót akarsz magadnak. Menj külföldre dolgozni, ha befejezed az orvosit" - írta "szegedidoktor".

"Attól tartok, elveszítem az állásom"

Január végén azt írta nyilvános naplójába az orvos, hogy a sürgősségi helyett elkezdett dolgozni egy másik munkahelyen, miután gyanúja szerint a blog miatt, nem hosszabbították meg a szerződését. Az új helyen jól érzi magát, ám a dolog egyetlen "szépséghibája", hogy új főnöke egyből megtiltotta neki, bármi is kikerüljön a netre abból, ami ott történik. "Kár, mert az emberi hülyeség szép példái itt is jelen vannak" - írja a figyelmeztetés ellenére, majd hozzáteszi: innen azért nem szívesen rúgatná ki magát.

Közli ugyanakkor, lehet, hogy a régi helyéről ír majd eseteket, "azt nem tilthatja meg senki". Ezt követően azon filozofál, hogy talán "leszedem a keresztvizet az előző főnökről és kollégákról, leírom, hogyan is működtek ott a dolgok (...) mivel bizonyítani nem tudom, puszta rágalmazásnak tűnhetne, amolyan savanyú a szőlő-szindróma lenne, úgyhogy inkább nem." A félállásban megtartott, mentős munkájával szerencsére nincsenek problémái - írja - "az ottani főnökömet nem zavarja a blog, sőt kifejezetten tetszik neki". Ezt követően reméli, hogy nem fog változni a hozzáállás.

Utóbbi, januári mondatait meglehetősen nagy szünet követte, majd február végén jött, az eddigiek után meglepő búcsú. "Üdv! Bezár a bazár, game over. Személyes okok miatt úgy döntöttem, hogy abbahagyom a blogot. Minden jót!" - szól a szűkszavú búcsú. Megkeresésünkre sem válaszolt hosszabban "szegedidoktor", mindössze annyit írt e-mailben, hogy kérdéseinkre - a blog elindításával, a reakciókkal, esetleges perrel, stb. - nem válaszol. Attól tart, hogy elveszíti a mentős állását is.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK