Ismét illegális húst találtak Pomázon

2006.03.13. 21:24

Mintegy 500 kilogramm illegális húst találtak a hatósági állatorvosok ugyanazon a pomázi telepen, ahol a múlt hét csütörtökön mintegy 6 tonna illegális húst fedeztek fel egy szakhatósági szemle alkalmával - erősítette meg Virsinger György Pest megyei főállatorvos, egyben az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás vezetője az RTL Klub Híradójának információit.

A megyei főállatorvos szerint a húsok fertőzöttségét, romlott állapotát nem is vizsgálják, mivel a jogszabály szerint a telepen folyt illegális feldolgozási tevékenységre utaló jelek, és a húsok tisztázatlan származása elégséges indokot adnak arra, hogy a húst lefoglalják, és megsemmisítsék. Hozzátette: a telep tulajdonosa nem tudja igazolni, hogy honnan származik a hétfőn talált csirkecombokból, pulykamellekből, és sertéshúsokból álló szállítmány.

Virsinger György ugyanakkor közölte: a megtalált hús érzékszervi vizsgálata nem mutatta, hogy az emberi fogyasztásra alkalmatlan lett volna. A főállatorvos elmondta: négy tonnát az illegális termékekből hétfőn elszállítottak, a fennmaradó két tonna húst, és a hétfőn talált fél tonnát pedig kedden viszik megsemmisíteni Soltra. Azt még nem tudni, hogy hová jutott az illegális húsból.

A főállatorvos szerint a vétkes cég több millió forint bírságra számíthat az ügy miatt, mivel Pomáz a baromfiinfluenza miatti zárlat megfigyelő - azaz tíz kilométeres - körzetébe esik. Ebben a zónában a húsforgalom ugyanis állatorvosi ellenőrzés alá esik - hangsúlyozta a főállatorvos.

KAPCSOLÓDÓ CIKK