Az Állategészségügyi Intézet munkatársai újabb hét, Magyarországon elhullott bütykös hattyú tetemében mutatták ki a madárinfluenza H5-ös vírustörzsének jelenlétét - közölte a Miniszterelnöki Hivatal hétfőn.

A hét újabb fertőzött madár tetemét hétfőn öt területről gyűjtötték be. Nagybaracska térségében, ahol már korábban is találtak 33 fertőzött vadmadarat, most további három, újabb állat tetemében mutatták ki a vírust. A közelben, Hercegszántón elhullott egyik állat esetében szintén pozitív volt a minta, így a térségben kijelölt védőzónát ki kellett bővíteni - áll a hivatal közleményében.

Új zónákat kellett kijelölni Mohácson, Dunaföldváron és Szalatnakon is, ahol egy-egy fertőzött hattyút találtak. A szükséges intézkedéseket valamennyi helyszínen elrendelték. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy regisztrálják a háziszárnyasokat, tájékoztatják a lakosságot, és kijelölik a három kilométeres védő-, illetve tíz kilométeres megfigyelési zónát. A szóban forgó területeken fokozzák a rendőri jelenlétet, de nem lesznek állandó ellenőrzési pontok a védőzóna határán sem - olvasható a tájékoztatóban.

Magyarországon, jelenleg, összesen kilenc körzetben van érvényben védelmi készültség: Nagybaracska térségében, Százhalombattán, Mohácson, Dunaföldváron, Szalatnakon, Dunakeszin, Szentendrén és Dunaszentbenedeken; illetve a szlovákiai Bős térségben kijelölt zóna egy része is átnyúlik a határon a magyar területre.

Eddig 45, Magyarországon elpusztult madárban mutatták ki a madárinfluenza vírusának jelenlétét. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály, a többi pedig bütykös hattyú volt. A madárinfluenza mindezekkel együtt továbbra is állatbetegség Magyarországon. Nincsenek veszélyben sem az emberek, sőt még a háziszárnyasok sem - hangsúlyozza a közleményt kiadó Batiz András kormányszóvivő.