Átadták az év parlamenti újságírója díjakat

2006.03.14. 20:24

A sajtó szerepe és lehetősége időnként vetekszik a pártok felelősségével, s ez különösen a választások évében ró nagy felelősséget a média munkatársaira - mondta Szili Katalin kedden Budapesten, amikor átadta az év parlamenti újságírója díjakat.

A házelnök a díj átadásakor úgy fogalmazott: "az idei az az esztendő, amikor választások éve is van, (...) s éppen a választások éve az, amikor a sajtónak a befolyásoló szerepe és lehetősége még inkább megnő, ez viszont sokkal nagyobb felelősséget igényel a média munkatársaitól. Időnként a sajtó szerepe és lehetősége vetekszik a pártok szerepével, (...) lehetőségeivel is. Ez a sajtó munkatársaira különleges felelősséget ró."

Szili Katalin azt kérte a sajtó képviselőitől, hogy a választás időszakában segítsék és támogassák azt, hogy a választók, a társadalom a lehető legtöbb információt megkapja a pontos "ítéletalkotáshoz". A házelnök azt mondta: "legyenek a mindenkori hatalomnak - és a mindenkori hatalmat szeretném háromszor aláhúzni - kritikusai, de ugyanakkor (...) legyenek a nemzetnek is hűséges hírnökei".

Az idei évben az év parlamenti újságírója díjat Farkas Erika (Magyar Rádió, Krónika), Pálffy Katalin (Magyar Távirati Iroda) és Losonczi Lívia (Magyar Televízió) kapták.