Citromillatúvá teszik a fővárosi kukákat

2006.03.14. 13:27

Hatvanmillió forintot fordít idén a főváros a társasházi kukák szagtalanítására. A programban részt vevő házakhoz áprilisban kezdik kiszállítani azt a szagtalanító anyagot, amely nem elnyomja a kukák bűzét, hanem citromillatúvá alakítja azt.

Áprilisban kezdi meg szagtalanítási programját a főváros, amelynek során 20 kerületben közel 200 ezer ember életkörülményein próbálnak javítani.

Bánsági György, a főváros környezetvédelmi bizottság elnöke az [origo]-nak elmondta: hamarosan elkezdik kiszállítani a programban részt vevő társasházaknak azt a szagtalanító anyagot, amely várhatóan teljesen megszünteti a kukákból áradó bűzt.

A Németországban gyártott granual air nevű anyagot a kukák alján kell elhelyezni. A készítmény nem dezodorszerűen elnyomja a szemétszagot, hanem közömbösíti azt. "Akkor működik jól, ha kis citromillat is árad a kukából" - tette hozzá Bánsági.

A szagtalanítás költsége 60 millió forint, ezt teljes egészében a fővárosi önkormányzat állja, ahhoz sem a kerületek, sem a társasházak nem járulnak hozzá. A lépcsőházi szagok megszüntetéséről 2004-ben hozott határozatot a környezetvédelmi bizottság. Ezt követően a XI. kerületben kis is próbálták a szagtalanító anyagot: a kísérletben részt vevő budapestiek kedvezően fogadták a programot.

A főváros tavaly írt ki közbeszerzési pályázatot a lakóépületek szagtalanítására. Tavaly decemberben ki is választották a szagtalanítási programot lebonyolító céget. Becslések szerint a szagtalanítás egy főre jutó költsége (a naponta átlagosan lakosonként termelt 3 liter szemét alapján) havi 52 forint.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK