Debreczeni visszautasította a Lovagkeresztet

2006.03.14. 21:04

Debreczeni József levélben köszönte meg Bozóki András kulturális miniszternek és egyben visszautasította a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, amelyre felterjesztették.

Debreczeni levelében őszinte örömét fejezte ki a megtiszteltetésért, ám, mint írja: "Általában úgy vélem: újságíró, politikai közíró állami vagy kormánykitüntetést nem - vagy csak kivételes esetben, gondos mérlegelés után - vehet át. Számomra ez - főleg most - nem lehetséges."

A publicista szerint a kitüntetés átvétele, azután, hogy az ellenzék vezérére mondott kritikát, azt sugallná, hogy leadta voksát valamelyik tábor mellett, ami megkérdőjelezné szavahihetőségét, írásai szavahihetőségét.

"Írásaimban, interjúkban régóta erős kritikával illetem az ellenzék vezérét és annak politikáját. Ezt mostanában, a választások előtt különösen határozottan és élesen teszem. Ráadásul Gyurcsány Ferenc miniszterelnök politikai életrajzán dolgozom, a kötet a választások után, a könyvhéten fog megjelenni.

Ebben a helyzetben ez a kitüntetés kínos látszatot keltene. Nemcsak az irántam ellenséges, hanem a hozzám jóindulattal viszonyuló olvasókban - tán még a barátaimban is - visszatetszést szülhetne. Rontaná írásaim hitelét - a szavahihetőségemet. Márpedig a publicista legféltettebb kincse, ha tetszik, egyetlen fegyvere: az írásaiban megjelenő szavahihetőség" - írja Bozókihoz címzett levelében.

Debreczeni a mikszáthi idézet aktualitására hivatkozva - miszerint "nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani" - köszönte meg a számára rosszkor érkező kitüntetést.