Járhatatlan utak a hóátfúvások miatt

2006.03.14. 7:22

Egy település továbbra is megközelíthetetlen, hét út pedig járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hóátfúvások miatt. Békésben reggel a 44-es főútvonalat kellett lezárni a rendőröknek Szarvas és Békéscsaba között, az elakadt és mentésre váró járművek ugyanis több kilométer hosszan sorakoztak. A lezárást csak a közelmúltban oldották fel. Pest megyében a 6-os út egy szakaszát zárták le, amelyet jégpáncél borít és egy sor baleset történt.

Számos út járhatatlan és egy település megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóátfúvások miatt. Az időjárás leginkább a dél-borsodi térségben mostoha: az utak csúszósak, jegesek és a szél még mindig újabb torlaszokat emel a megye több területén. A dél-borsodi térségben Tiszakeszi, Istvánmajor és Borsodgeszt már megközelíthető, azonban a hófúvás elzárta Pányokot.

Továbbra is járhatatlan hét útszakasz Borsod megyében, köztük a Pere-Abaújszántó, a Tiszalúc-Köröm, a Kesznyéten-Tiszalúc, a Bükkábrány-Sály, a Gönc-Kéked vonalon, és a pányoki, valamint az újcsanálosi bekötőúton - mondta el a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese, Balabás Tihamér. Ezenkívül tizenöt útszakasz csak egy nyomsávon járható. Az utak megtisztítását segíti, hogy a megye egyes területein gyengült a szél, illetve a hőmérséklet átlagosan hat fok körül alakul, s a hó így gyorsan olvad.

Lezárt főutak Békés és Pest megyében

Délelőtt 11 óra után megszüntették az útlezárást a 44-es számú főútvonal Békéscsaba és Szarvas közötti szakaszán. A főútvonalat még keddre virradó éjszaka zárta le a rendőrség teljes szélességében, mert a hóátfúvások miatt számtalan kamion keresztbe fordult az úton, s ezzel torlódásokat okozott. A kora reggeli órákban sikerült elvontatni egy keresztbe fordult kamiont Kondoros és Szarvas, így a feltorlódott, zömében teherautók rendőri irányítás mellett lassan megindulhattak. Kiszabadult a hó fogságából a közútkezelő hómaró gépe is, így annak, illetve több más jármű segítségével megszüntették a hóátfúvásokat.

Balesetek miatt lezárták kedden reggel a 6-os főutat Százhalombatta és Ercsi között - közölte a katasztrófavédelem. Először egy szippantós kocsi borult fel a jeges úton, majd egy nyerges vontató és egy személyautó ütközött frontálisan a 6-os főút Pest megyei szakaszán reggel 7 óra előtt, személyi sérülés nem történt. Az utat, ezen a szakaszon jégpáncél borítja.

Rendbetették a vasúti közlekedést

A MÁV vonalain ma reggelre normalizálódott a vasúti közlekedés. Feloldották a sebesség-korlátozásokat is, amelyeket a viharos erejű szél miatt vezettek be több vasútvonalon - közölte a MÁV az [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Csak egy helyen van még 80 kilométeres sebesség-korlátozás Nyíregyháza és Szerencs között, de ott csupán pár perces késések vannak emiatt.

A nyíregyházi kisvasúton okoz még gondot a hóátfúvás. Dombrád és Tiszatelek között, a hajnali órákban egy hóeke akadt el, emiatt a délelőtti órákban a vonatok csak Nyíregyháza és Dombrád között közlekedtek. A délelőtt folyamán a Dombrád-Herminatanya vonalon biztonságossá vált a vasúti közlekedés, így már ott is járnak a kisvonatok. A Herminatanya-Balsa közötti szakaszon még vonatpótló buszok szállítják az utasokat, várhatóan a délutáni óráktól ott is közlekedhetnek a vonatszerelvények.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK