Kendertermesztést tanít az önfeljelentő

2006.03.14. 17:21

"Miért és hogyan termesztünk" - erről tart vasárnap előadást a Kendermag Egyesület hétvégi rendezvényén Juhász Péter, aki egyebek mellett arról vált ismertté, hogy drogfogyasztás miatt feljelentette magát a rendőrségen. Előadásán az is kiderül majd, milyen eszközökkel és módszerekkel lehet otthon kendert termeszteni. Az aktivista szerint ezzel a módszerrel a fogyasztók elláthatják önmagukat a szükséges fűmennyiséggel anélkül, hogy a dealereket bevételhez juttatnák.

"Nem kell ettől megijedni, olyan, mint a paradicsom" - mondta Juhász Péter az [origo]-nak, amikor az otthoni kendertermesztésről szóló tervezett előadásáról kérdeztük. Juhász, a drogliberalizációért küzdő Kendermag Egyesület aktivistája "Nem vettem, vetettem" címmel tart előadást a hétvégén. Valószínűleg szemléltető eszközök is előkerülnek majd a gyakorlati tanácsok mellett, bár Juhász azt mondta: "növényt" nem visz az előadásra.

Az aktivista szerint ez nem felhívás lesz arra, hogy mindenki termesszen otthon kendert, inkább útmutató ahhoz, hogy "ha már fogyasztó vagy, mit tehetsz". Szerinte az otthoni termesztés a legkevésbé veszélyes a társadalomra, hiszen így a fogyasztó nem a dealerektől veszi meg a füvet, hanem önmagát látja el. Az egyesület szerint ezzel együtt a végső megoldás a kábítószer-problémára a könnyű drogok legalizálása lenne. "Nem hiszem, hogy törvénybe ütköző, ha elmondom, hogy el kell ültetni a magot és locsolni kell" - válaszolta Juhász kérdésünkre: nem ütközik-e jogszabályba a hétvégére tervezett előadása.

Bírósági tárgyalásra vitt kenderbokort

A Kendermag Egyesület tavaly tavasszal indított "polgári engedelmességi mozgalom" néven kampányt a drogtörvény elleni tiltakozásul, és ennek keretében a szervezet több aktivistája drogfogyasztás miatt feladta magát a rendőrségen. Az egyesület tagjai ezzel fel akarták hívni a figyelmet arra: ha a drogfogyasztást továbbra is bűncselekménynek tekintik, akkor szembe kell nézni azzal, hogy rengeteg "bűnöző" van a rendezett életet élő, dolgozó, tanuló magyar állampolgárok között is.

Az önfeljelentése miatt tartott bírósági tárgyalásra Juhász januárban jól megtermett kenderbokorral érkezett. A rendőrség ekkor nem tett lépéseket ellene. A tárgyalás után az [origo] megkérdezte az aktivistát, hogy mi lesz a sorsa a bíróságra bevitt növénynek, aki azt felelte: "Ez már önmagában vicc. Miután a bírónő társadalomra veszélyesnek ítélt, simán engedte, hogy hazavillamosozzak a bokorral."

Az ügyében eljáró bírónő később feljelentést tett Juhász ellen a tárgyalóterembe vitt kannabisznövény miatt. Ezután a rendőrség lefoglalta a lakásán talált kenderbokrokat és a termesztéshez használatos felszerelést, Juhászt pedig a kerületi rendőrkapitányságra szállították vizeletvizsgálat és vallomástétel céljából. Az ügyben újabb büntetőeljárást indítottak ellene.

Beszélgetnek az önfeljelentésről is

Vasárnap kerekasztal-beszélgetést is tartanak az önfeljelentésről: jelen lesz szociológus, jogász, kriminológus és több önfeljelentő. Juhász Péter szerint az ő esetükben nem állapítható meg a társadalomra veszélyesség, hiszen "egyedi eset, hogy önkét feladtuk magunkat egy füves cigi elszívása miatt, és ez nem veszélyes a magyar társadalomra" - mondta az [origo]-nak.

Németh Zsolt kriminológus is részt vesz majd a beszélgetésen. Szerinte ez arról is fog szólni, hogy "mennyire megfelelő eszköz a bűnüldözés a drogprobléma megoldására". Szerinte a bűnüldözés nem sokat tud tenni, különösen a fogyasztókkal, ráadásul a büntetőeljárás túlságosan bürokratikus és drága is. "Ez a működés irracionális, inkább a fogyasztók segítésére kellene helyezni a hangsúlyt, például beengedni a szociális munkásokat a rendőrségi ügymenetbe" - fogalmazott Németh Zsolt. A kriminológus szerint Juhász Péter előadása a kannabisz termesztéséről csak akkor ütközne jogszabályba, ha arra buzdítana, hogy mindenki termesszen otthon kendert. "Akkor erkölcsileg is elítélhető lenne" - tette hozzá.

A Kendermag Egyesület március 26-án - két héttel a választások előtt - tüntetést is tart, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a választók szavazás előtt gondolják végig a pártok álláspontját a drogliberalizációról, és ezután adják le voksaikat - erősítette meg az [origo]-nak Juhász Péter. A tüntetők tiltakozni akarnak az ellen is, hogy a kábítószer-fogyasztókat börtönnel fenyegetik.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK