Munkáspárt 2006: A Fidesz segítséget ajánlott fel

2006.03.14. 22:46

Több fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak az ajánlószelvények gyűjtésében - jelentette ki Vajnai Attila, a párt egyik alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz provokációnak tartja a vádakat.

Vajnai Attila három konkrét esetről számolt be. Mint elmondta, Tóth András, Vinnai Győző és Hajzer László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget a listaállításban. Állításaikat olyan bizonyítékokkal tudják alátámasztani, "amelyek egyértelműen beazonosítják a beszélgető feleket, az időpontot és egészen pontosan rögzítik, hogy mi hangzott el a beszélgetések alatt" - közölte a politikus újságírói kérdésre válaszolva, de bizonyítékaikat nem mutatta be a sajtótájékoztatón.

Vajnai Attila azt mondta, nem csak ez három ajánlattétel történt, és nem csak egy megyében. Kijelentette: "Mi nem kérünk segítséget a Fidesztől, nem kértünk és nem is kérünk, és nem is fogadunk el". Vajnai kérdéseket tett fel, amelyekre a Fidesztől vár választ, a többi között arra: mely szervezeteknek ajánlottak fel még segítséget az országban? Reméljük, hogy a Fidesz feltárja a teljes igazságot, hány esetben tett ajánlatot, hány esetben segített - fűzte hozzá.

Mint mondta, amennyiben nem érkeznek válaszok, vagy olyan válasz érkezik, amely cáfolná az eddigi kijelentéseket, akkor a továbbiakban folytatják "a tények ismertetését". Ha a Fidesz nem fordul a bírósághoz, akkor elismerte az állításainkat - jegyezte meg Vajnai Attila újságírói felvetésre reagálva.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkáspártot 2005. november 19-én elhagyókból létrejött szervezet.

MSZP: Súlyos vádak

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt nyilatkozta a hírre, hogy súlyos vádak hangoztak el Vajnai Attila sajtótájékoztatóján, amelyek kimerítik a választási csalás fogalmát. Ha ezen vádak beigazolódnak, a Fidesznek Bagó Zoltánhoz hasonlóan vissza kell vonnia az ügyben érintett három képviselőjelöltjét, és meg kell neveznie a politikai felelőst is - mondta a szóvivő.

"Ha beigazolódnak a vádak, akkor immáron nem tagadható, hogy a Fidesz tendenciaszerűen zsarol, és követ el választási csalást" - jelentette ki. Nyakó István kijelentette: az ilyen akciók a magyar baloldal egységét soha nem fogják megtörni, amely kész a választásokra, és a Fidesszel ellentétben van programja.

Fidesz: Provokáció

A Fidesz közleményében jelezte: ostoba és nyilvánvaló provokációnak tartják a Magyarországi Munkáspárt 2006 vádjait. "A Munkáspárttól megkeresték a Fideszt, de mi nemet mondtunk arra a kérésre, hogy adjunk ajánlószelvényt a jelöltjeiknek. Ezt a politikailag és jogilag elfogadhatatlan 'ajánlatot' a legesleghatározottabban visszautasítottuk. Egyetlenegy ajánlószelvényt sem adtunk át a Munkáspárt képviselőinek" - írta közleményében Tóth András, Hajzer László és Vinnai Győző, fideszes képviselő-jelölt.

A képviselők közleményükben jelezték, a Magyarországi Munkáspárt 2006 állításai miatt jogi útra terelik az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK