Szavazásra buzdítanak a katolikus püspökök

2006.03.14. 13:22

A vasárnapi istentiszteleteken olvassák majd fel országszerte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét, melyben a választásokon való részvételre szólítják fel a hívőket. A püspökök azt kérik, hogy a katolikusok olyan képviselőket válasszanak, akik tiszteletben tartják a vallásos emberek egyenlő jogait és "biztosítják az egyházi iskolák és szociális intézmények igazságos támogatását". Az utóbbi ügyben egyébként pár hónapja tartottak az egyházak kormányellenes tüntetést.

A körlevelet március 19-én, vasárnap ismertetik a katolikus templomokban. A dokumentum a 2006. évi parlamenti választások kapcsán úgy fogalmaz: "felelősek vagyunk, hogy olyan képviselőket válasszunk, akik tiszteletben tartják a vallásos emberek egyenlő jogait és biztosítják az egyházi iskolák és szociális intézmények igazságos támogatását".

Hozzáteszik azt is, hogy a katolikus hívők lelkiismeretesen vizsgálják meg a választási programokat és olyan pártra, olyan jelöltre adják le szavazatunkat, amely, illetve aki ezeknek az értékeknek a képviseletét vállalja. "Vegyünk részt a választáson, éljünk a demokrácia által biztosított jogunkkal, és Isten előtti felelősséggel adjuk le szavazatunkat" - fogalmaz körlevelében Veres András püspök, az MKPK titkára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, valamint a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei még január végén folytattak megbeszélést egymással, amelynek során a három egyház életét idén "várhatóan legnagyobb mértékben befolyásoló eseményekről és azok várható hatásairól" többek között a 2006. évi parlamenti választásokról egyeztettek.

Tavaly részben a kormány ellen tüntettek az egyházi iskolák

Tavaly decemberben egyébként több ezren tüntettek a Felvonulási téren az egyházi iskolák finanszírozása ügyében. Az ország különböző pontjairól érkezett demonstrálók között sok diák is volt, köztük 8-10 évesek. A demonstrációnak kormányellenes éle volt, főképp azután, hogy az Oktatási Minisztérium többször kijelentette: tanítási időben a szervezők gyerekeket használtak fel arra, hogy növeljék a tüntetők létszámát.

A szervezők a demonstráción a napok óta folyó vitára reagálva kijelentették: "Mi nem a gyermekekkel töltöttük meg a teret, de engedtessék meg, hogy a felnőttebb gimnazisták, akik értik a helyzetünket, itt lehessenek, hiszen róluk is szól ez az egész." Ezzel együtt a tüntetés során a szervezők többször kérték arra a jelenlevőket, hogy a politikai témájú transzparenseket tegyék el, mert a demonstráció mentes szeretne lenni a politikától.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK